Era aproape sfârșit de septembrie când am reușit să ies la o plimbare prin județul Bihor, mai exact în zona Roșia, unde îmi doream de ceva vreme să văd două peșteri extraordinare și mai puțin cunoscute: Peștera cu Cristale din Mina Farcu și Peștera Meziad. Am pornit la drum dis-de-dimineaţă din Cluj-Napoca, iar prima oprire a fost la Pensiunea Dorel Codoban, din satul Lazuri, unde se găsește fostul atelier și un mic muzeu (5lei intrarea) adus în cinstea celui mai important făurar de viori cu goarnă, instrument muzical popular specific și unic al Bihorului. Vioara cu goarnă este un instrument muzical cu coarde care, deşi în trecut a avut o arie de răspândire mare, s-a păstrat doar în tradiţia muzicală din Bihor, devenind un simbol al acestei regiuni. Ginerele lui Dorel Codoban ne-a povestit foarte frumos despre meșteșugul acestuia precum și despre talentul său. Îți recomand și ție să te oprești aici dacă ajungi prin zonă. Eventual te poți și caza la Pensiunea Dorel Codoban, pentru a poposi câteva zile și să descoperi zona pe îndelete.
Am plecat apoi spre Peștera cu Cristale din Mina Farcu (25lei intrarea), care este singura peșteră cu cristale de calcit din România, precum și din Europa, ce o poți explora fără a fi speolog. Peștera Farcu a fost descoperită din întâmplare în anul 1987, în timp ce se realizau săpături pentru deschiderea unei noi galerii în Mina Farcu. Există doar două peșteri cu cristale vizitabile în toată lumea, cea de la noi și una în Africa de Sud, așa că trebuie să ne considerăm foarte norocoși că avem o așa minunăție în țară noastră. În momentul descoperirii a fost considerată o adevărată bijuterie din prisma numeroaselor cristale transparente. Ulterior descoperirii peștera a fost devastată, considerându-se că s-au furat 70% din bogățiile naturale existente, dar la scurt timp de la descoperire, s-a surpat tavanul galeriei ce permitea accesul în mină și astfel a fost salvată de la distrugerea completă. Evenimentul a dus la oprirea activității miniere și la “sigilarea” frumuseților din interior pentru o perioadă de aproape 25 de ani.
În 2012 datorită unui proiect de amenajare, în galeria peșterii au fost montate scări și podețe metalice și a fost instalat un sistem de iluminare, ce pune în valoare formațiunile carstice, iar peștera a fost introdusă în circuitul turistic. Într-o galerie laterală a peșterii funcționează un mic muzeu dedicat mineritului, activitate esențială pentru locuitorii Pădurii Craiului vreme de mai bine de o sută de ani.
Din păcate și în ziua de azi, mulți vizitatori au considerat că trebuie să plece cu ceva amintiri de acolo. Fii responsabil și nu atinge cristalele din peșteră, pentru ca și alți turiști să se bucure de frumusețea ei! Peștera se poate vizita doar cu ghid și va trebui să aștepți să fiți minim 5 persoane, iar turul durează în jur de 20 minute.
Peștera cu Cristale este o adevărată bijuterie naturală care a fost declarată peșteră de patrimoniu clasa A. Eu am rămas impresionată că avem o așa peștera frumoasă și unică în țara noastră și te invit și pe tine să o vizitezi.
Am făcut apoi un traseu scurt ce începe din parcarea peșterii, până la punctul de belvedere de la Stanu Cârnului. Aici se află un balcon de lemn, aflat la 80m, ce oferă turiștilor o minunată panoramă asupra Văii Lazurilor. Traseul durează în 15-20minute, iar pe drum se poate observa și platoul carstic Runcuri.
După pauza de masă luată într-unadin filigoriile amenajate pe traseu, ne-am îndreptat spre Peștera Meziad (25lei intrarea) din satul cu același nume. Drumul este asfaltat până la ieșirea din satul Meziad. Până la parcarea peșterii, drumul este pietruit, însă în stare bună și poate fi parcurs cu orice mașină. Peștera se poate vizita tot cu ghid, va trebui să aștepți să fiți minim 5 persoane, iar turul durează în jur de 40 de minute. Din cei 6292m cât are peștera, traseul turistic cuprinde doar 1038m. De la început peștera ne-a impresionat cu bolta sa (16 m înălţime şi 10 m lăţime), ce ne-a adus aminte de celebra peșteră din Austria: Eisriesenwelt, pe care de asemenea te invit să nu o ratezi dacă ajungi în zona Salzburg.
Peștera Meziad este una dintre cele mai mari din țara noastră, dezvoltată pe trei nivele de carstificare (dintre care 2 accesibile), ce se află într-un cadru natural deosebit de frumos, în Munții Pădurea Craiului. Prima descriere a peșterii Meziad a fost făcută în 1863, de către geograful austriac Adolf Schmidl, iar la începutul secolului XX, peștera a fost explorată cvasi-complet de către maghiarul transilvănean Czaran Gyula. În 2012 a fost și ea inclusă într-un proiect de amenajare și redeschisă publicului.
Peștera Meziad este așadar una dintre cele mai vechi peșteri de pe teritoriul României și un monument al naturii unic în România. Unicitatea sa este dată de diferite formațiuni minunate (stalagmite, stalactite – unele de dimensiuni foarte mari), de coloniile sale de lilieci protejați la nivel național și internațional, specială și prin faptul că deţine minerale rare care s-au format datorită depozitelor de guano (excremente de liliac). Tot aici se găsesc și oasele ursului de cavernă (pe nume Vlăduț ). Acesta a apărut acum 300.000 ani și a dispărut cu 12.000 ani în urmă, la sfârșitul ultimei glaciațiuni.
Pe lângă toate aceste lucruri, peștera mai impresionează și prin sălile sale: Sala Mare, Sala Piramidei, Gâtul Dracului (podul natural) sau Sala Liliecilor, iar reflectoarele montate pe parcusul traseului turistic pun foarte bine în valoarea diferite formațiuni și te surprind la tot pasul. Nu am cuvinte să îți povestesc cât de frumoasă poate fi această peșteră , așa că nu îți rămâne decât să te duci să o vezi și să îmi spui și părerea ta.
Am încheiat excursia la Deversorul Vida de pe lacul cu același nume. Lacul Vida este un lac de acumulare artificial, din comuna Dobrești, în apropiere de localitatea Luncasprie. Deversorul său sub formă de pâlnie are un sistem de captare gândit să preia apa din lac și să o trimită în aval prin niște conducte. Deversorul, împreună cu barajul, au scopul de menține nivelul apei mai scăzut, pe timp ploios. Efect vizual ce îl creează e superb. Suprafața lacului reflectă pădurea de pe margine și face ca peisajul să fie unul de poveste.
Dacă ai chef și de o scurtă expediție, poți merge pe lângă firul apei ce alimentează lacul și ajungi la izvor. În zonă se găsesc și în jur de 300 de peșteri, așa că dacă vrei să stai mai multe zile, sigur vei găsi ce să mai faci aici. Te vei îndrăgosti sigur de zona Roșia. A fost o zi minunată și istovitoare, dar a meritat din plin și îți recomand și ție cu drag aceast traseu pe care l-am făcut.