Împrejurimile Clujului sunt destul de ofertante în ceea ce privește activități în natură, zona lacului Tarnița fiind deja de ceva vreme un loc popular pentru asta (uneori prea popular, mai ales vara, cand e ticsit de oameni).

Am evadat astfel și noi din oraș într-un weekend de vară și am hotarât să facem o drumeție la locul de belvedere asupra lacului Tarnița, denumit local ca Piatra lui Dan. Poate de Piatra lui Lucaci ai auzit deja, fiind în ultimul timp tot mai mediatizat, mai ales pe Facebook și Instagram. Ei bine, Piatra lui Dan, e sora mai mică, ca să zic așa :))

Spre deosebire de Piatra lui Lucaci, traseul spre Piatra lui Dan nu e marcat, cel puțin nu încă. Cei de la salvamont au în vedere marcarea traseului, încă nu se știe când va fi gata. Ambele trasee pornesc de la barajul Tarnița, pe lângă cabana Salvamont, pe drumul forestier. Puteți cere de aici eventual îndrumări pentru restul traseului.

Continuăm pe drumul forestier până unde traseul cu marcaj punct roșu o ia la stânga. Aici noi o luăm spre nord, pe un drum mai mic. De aici traseul nu mai e marcat. Noi am avut noroc că am dat peste jandarmeria care mai patrulează în zonă și ne-a arătat pe unde să o luăm.

Am continuat deci pe drumul mai mic, până acesta începe să urce spre dreapta. Urcăm constant, iar pe alocuri urcușul e mai accentuat, dacă a plouat recent poate fi și destul de alunecos. Dăm apoi peste o poiană unde ne tragem puțin sufletul.

Traseul alternează cu zone de mers prin pădure și mici poienițe. În pădure erau o grămadă de țânțari care ne-au capsat bine. Ia-ți cu tine deci spray anti-țânțari și folosește-l din plin :). Ne continuăm drumul prin pădure după care ajungem la o poiană mai mare, cu iarbă înaltă. Ai grijă aici la căpușe, e locul propice de unde se pot agăța de tine!

Traversăm poiana și de aici deja nu mai e mult până la Piatra lui Dan, drumul de pâmânt se vede bine. De pe potecă începem să zărim deja colții de stâncă. Așa știm că am ajuns la locul mult căutat. De la potecă mai e puțin de coborât până la punctul de belvedere, dar în 2-3 minute ar trebui să se vadă deja lacul Tarnița, în toată splendoarea lui.

Ia-ți un moment de respiro și bucură-te de priveliștea minunată și de li-niș-te 🙂 locul acesta nu e (încă) atât de popular precum Piatra lui Dan, dar probabil odată cu marcarea traseului va deveni mai aglomerat.

După ce ne-am odihnit puțin și după ce am făcut poze cu aparatul foto, dar și cu ochii, revenim la poteca de pe care am coborât spre punctul de belvedere. De aici mergem puțin înapoi pe drum până la o veche hrănitoare de animale, unde facem dreapta și coborâm tot prin pădure. Coborârea e destul de accentuată, astfel că pe traseu nu ți-ar strica și niște bețe de drumeție. Pe aici nu se mai vede neapărat o potecă, dar drumul e doar în coborâre, deci nu prea te poți rătăci. După aprox. 30 de minute de coborâre, ajungem la drumul județean asfaltat, unde facem dreapta și pe urmă mergem de-a lungul drumului până revenim la barajul Tarnița.

Astfel ne-am încheiat traseul la Piatra lui Dan. Traseul e de nivel ușor-mediu, durează cam 2 ore și nu pune probleme deosebite la parcus.  Am găsit aici niște indicații de orientare. Sperăm să te ajute. Mai există posibilitatea de a începe traseul din comuna Agârbiciu, în apropiere de nodul de autostradă de la Gilău. Acest traseu este însă mai lung și implică să ai mașină de teren. 

Citește și alte articole interesante: