Cinque Terre, la fel ca “omologul său” din sudul Italiei, Coasta Amalfi, este tot mai des întâlnit pe „bucket list-ul“ multor călători. Cele cinci sate care formează Cinque Terre din regiunea Liguria (Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza și Monterosso) sunt atât de populare încât oficialii se gândesc deja să limiteze numărul de turiști care sunt tot mai mulți de la an la an.

Puține locuri în Italia sunt la fel de memorabile ca Cinque Terre, iar fiecare sat are farmecul său și oferă o explozie vizuală de case colorate cocotate în vârf de munte pe o coastă accidentată, ascunse printre zone verzi cu vii și măslini, iar la baza lor se află marea de un albastru acvamarin strălucitor. Ambianța și frumusețea naturală sunt atracțiile principale ale regiunii și de aceea nici nu e de mirare că a fost desemnată ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Citește aici ghidul nostru despre regiune.

Cele cinci sate Cinque Terre de la sud la nord sunt:

RIOMAGGIORE

Riomaggiore, poarta de intrare în Cinque Terre, cel mai accesibil dintre cele cinci sate, este numit după râul “Rivus Mayor” ce curge sub drumul principal de astăzi. Micuța așezare este tăiată în două de calea ferată, iar o dată ajuns în gara de la poalele orașului va trebui să treci printr-un tunel ca să ajungi în sat.

Satul este cuibărit între două dealuri abrupte și este probabil cel mai bine cunoscut pentru portul său colorat, un fascinant amestec de case pastelate înguste și înalte, foarte fotogenice, numite “case torri”, dezvoltate pe trei sau patru niveluri și organizate în rânduri paralele. Ceea ce este interesant pentru acest tip de case-turn este acela că au intrări atât de la intrarea principală din față, cât și din spatele casei la nivelul drumului superior. În antichitate, acest lucru a garantat o rută de evacuare în caz de atacuri. Cele mai bune exemple se găsesc pe drumul descendent spre Marina Piccola.

MANAROLA

Manarola este cel mai faimos sătuc, cel pe care îl veți vedea în toate pozele reprezentative din Cinque Terre, imaginea perfectă asupra regiunii și cel mai vechi dintre orașe. Cu străduţe înguste, cu cascada de case pline de culoare care se rostogolesc spre mare și o super promenadă pe lângă mare, Manarola este preferatul tuturor, iar la apusul soarelui, te cucerește pentru totdeauna, când soarele apune în mare, iar tu ai locul în rândul întâi al spectacolului.

Cea mai bună panoramă este din cimitir sau și dintr-un mic parc aflat în apropiere. Veți recunoaște locația pentru că acolo veți găși cei mai mulți turiști. Mai sus, podgoriile domină vizual peisajul și produc vinuri albe si seci, faimosul soi “Cinque Terre”. Nu există plajă aici, în schimb oamenii stau pe stânci la plajă, iar curajosii se aruncă în apă de pe stânci.

În perioada de Crăciun, Manarola devine și mai magic, pe măsură ce dealurile sale sunt iluminate de scene despre Nașterea Domnului, formate din 200 de figuri și 12.000 de lămpi, create de un rezident local, Mario Andreoli. Aceste creații se numesc Presepe și sunt mai frumoase pe timp de noapte. Ele se pot vedea de la începutul lunii decembrie până la sfârșitul lunii ianuarie.

CORNIGLIA

Cel mai înalt, cel mai micuț și cel mai liniștit dintre orașele, Corniglia este singurul ce nu are deloc ieșire la mare, fiind cocoțat pe o stâncă. În ciuda acestei poziţii, departe de mare, oferă priveliști spectaculoase pe care le întâlnești doar dacă urci cele 365 de trepte din cărămidă, drum numit Lardarina. Sau dacă nu vrei să faci atâta mișcare, se poate lua un bus de lângă gară, a cărui bilet intră în tariful de Cinque Terre card.

Întreaga așezare este construită de-a lungul străzii principale numită Via Fieschi. În Corniglia vei observa că majoritatea caselor sunt așezate mai jos, făcându-le mai asemănătoare cu cele ale satelor tipic italiene și nu seamănă cu case-turn pe care le găseşti în celelalte sate din Cinque Terre, cum ar fi Manarola sau Riomaggiore. Iar datorită poziției sale mai puțin accesibile și, având în vedere că nu are un port de agrement, este și mai puțin turistică decât celelalte. Corniglia este astfel un loc perfect de relaxare. Terasa pitorească Santa Maria se află la capătul satului și oferă vederi impresionante asupra Mării Ligurice și a întregii coaste Cinque Terre.

VERNAZZA

Vernazza este considerată una dintre cele mai caracteristice și mai frumoase dintre toate satele din Cinque Terre, precum și singura cu un port natural. Satul este înconjurat de plantații de măslini extrem de abrupți și a fost dezvoltat pe fața stâncoasă a unei stânci, lucru ce ascunde în mod eficient vederea locuințelor sale multicolore de la cei care se apropie de ea dinspre mare. Stilul caselor este similar cu cele din Riomaggiore și Manarola.

Vernazza este alcătuită din două părți distincte: una luminoasă, scăldată în soare, cea cu biserica și plajă, iar cealaltă mai întunecoasă aflată mai mult în umbră în zona fortului. Castelul a căror ruine se văd și astăzi a fost construit în anul 1500, cu scop de apărare împotriva atacurilor piraților.

Vernazza trebuie admirată din toate părțile: din piață și de la plajă să mică cu nisip fin, de pe dig unde sunt ancorate bărcile, de la înălțimea castelului precum și de pe dealul / potecă ce duce spre Monterosso al Mare. De oriunde o privești nu are cum să nu te cucerească și să te impresioneze!

MONTEROSSO AL MARE

Monterosso al Mare este cel mai mare dintre toate satele din Cinque Terre și este considerat centrul cultural și istoric al regiunii. În Evul Mediu, au fost construite un număr mare de fortificații pentru a proteja satul de atacurile piraților și astfel s-a creat aici cel mai eficient sistem de apărare din Cinque Terre la vremea respectivă. Rămășițele acestor fortificații pot fi văzute chiar și astăzi în vechea parte a orașului, unde trei dintre cele 13 turnuri de apărare rămân în continuare dovadă a vremurilor demult apuse. În zilele noastre, Monterosso al Mare se aseamănă probabil cu o mică stațiune turistică de pe litoral, cu cele două plaje ale sale, una în partea veche a orașului și una în partea nouă.

Partea veche a orașului “Monterosso Vecchio” se află pe dealul San Cristoforo și se caracterizează prin carruggi tipice (străzi micuțe, înguste) și casele-turn multicolore pe care le găsiți și în celelalte sate din Cinque Terre. Peisajul satului vechi este dominat de rămășițele fortificațiilor medievale.

Partea modernă a lui Monterosso se întinde de-a lungul promenadei, în golful Fegina, care oferă numele zonei și se sfârșește la picioarele uriașei statui “Gigante”, ce îl reprezintă pe zeul Neptun. În această parte a orașului veți găsi gara și plaja Monterosso. Este cea mai mare și cea mai bună plajă cu nisip din Cinque Terre, foarte populară atât pentru turiști, cât și pentru localnici. Noua parte a orașului este caracterizată de spații mai largi, locuințe mai noi și viață vibrantă și oferă un sentiment foarte diferit față de restul satelor din Cinque Terre. Este mult mai comercial, orașul fiind dezvoltat pe orizontală și astfel vă puteți plimba în voie fără a depunde efort ca în cazul celorlalte sate.

PORTOVENERE

Pe lângă cele cinci sate atât de faimoase, se mai adaugă și Portovenere. Orașul are origini antice și își ia numele (Portus Veneris) dintr-un templu dedicat lui Venus, care se află exact în locul în care se află acum Biserica San Pietro. Numele a fost ales, probabil, din cauza faptului că, potrivit legendei, zeița s-a născut din spuma mării, chiar sub acea stâncă.

Practic neschimbat în decursul a opt secole, Portovenere s-a transformat dintr-o fortăreață genoveză, într-o stațiune de pe litoral și oferă vizitatorilor o atmosferă magică, plină de istorie și frumusețe, cu casele sale colorate și aleile vechi, precum și cu priveliști spectaculoase și uluitoare ale părții vestice a Golfului La Spezia.

Astfel Cinque Terre este un loc de unic de vizitat, fiecare dintre cele “Cinci Pământuri” fiind un loc fermecător, o combinație a frumuseții naturale alcătuită din terase ce se întind până la stânci și se împletesc mai apoi cu apele cristaline ale Marii Mediterane, ceea ce îți oferă o experiență de neuitat.

Citește și alte articole interesante :