Drumurile ne-au purtat dinspre Porto către Lisabona cu trenul. Ne-am cazat, am dat fuga la Burger King-ul din vecini (da, știu; de obicei nu fac asta, dar eram lihniți 😊), apoi am luat-o pe jos către centru. Apropo de deplasare, fiind cazați aproape de centru, noi am umblat mai mult pe jos în Lisabona, cu excepția unor puncte mai îndepărtate din oraș, spre care am luat autobuzul sau tramvaiul.

În comparație cu Porto, Lisabona e sora petrecăreață. Străzile sunt pline de oameni la orice oră (mie cel puțin așa mi s-a părut) și îți dă impresia că aici tot timpul se întâmplă ceva. De altfel, nu doar atmosfera lasă impresia asta, ci și cladirile și toată arhitectura orașului, odată ce pornești în explorare. Nu degeaba a fost odată capitala unui adevărat imperiu, lucru care se observă și în ziua de azi.

Primul popas a fost în zona Alfama, la Praça do Comercio (Piața Comerțului), cea mai mare piață a orașului și un important punct de adunare în trecut, dar și acum. Plasată pe malul fluviului Tejo, care străbate tot orașul până la Atlantic, aici se întâlneau odată negustorii, oameni influenți și căpitani de vase pentru a planifica următoarele voiaje pe mare în țări îndepărtate sau pentru a face comerț cu marfa adusă de acolo. Arhitectura reflectă perfect bogăția și ambiția de cucerire de odinioară a orașului.

Interesant de știut, piața de astăzi a fost amenajată în locul fostului palat regal Ribeira, care a fost distrus complet în urma cutremurului din 1755, împreună cu o bună parte a orașului. Rămășițe ale palatului se mai pot vedea și azi, iar la Lisbon Story Centre aflat în preajma pieței poți face un tur virtual care prezintă istoria orașului.

Ne-am îndreptat apoi spre Castelul Sao Jorge, una dintre cele mai mari atracții ale orașului. Dumul prin Bairro Alto până acolo a fost în sine o experiență faină, mi-a placut mult. Îți vine să te oprești la tot pasul și să pozezi fiecare clădire. Pe aici circulă și vechile și cochetele tramvaie ale orașului, astfel că dacă nu vrei sa urci pe jos, poți face o plimbare cu tramvaiul.

De asemenea poți lua vechiul funicular. Acesta e destul de aglomerat și nu poate transporta mulți oameni odata, așa că va trebui să stai la cozi destul de mari pentru această experiență. Noi am zis pas la funicular și am urcat pe jos. Priveliștea de pe deal a meritat însă efortul.
 

Castelul Sao Jorge (o fortăreață, mai exact) se află deasupra Lisabonei, pe un deal de unde se poate vedea tot orașul până la Atlantic. A fost construit în anul 200 î.H de către Romani și a fost martor al multor evenimente de-a lungul vremii: înfrângrerea romanilor de către vizigoți, conflictele aprige dintre arabi și creștini, a supraviețuit asediilor castilienilor și a fost martorul nașterii Portugaliei ca națiune exploratoare. Nota arhitecturală distinctă care se vede și azi e cea dată de mauri, pe vremea când stăpâneau locul, la începutul anilor 1100. Pentru că se află amplasat pe un deal, de aici ai o bună panoramă asupra întregului mal nordic al fluviului.

În anul 1940 a fost supus unei restaurări majore, care, deși nu reflectă întru totul istoria, adăgându-se gradini și mici zone de odihnă, care nu existau înainte, i-a sporit considerabil valoarea ca obiectiv turistic.
Turnurile de apărare, în care se poate urca, zidurile groase și tunurile stau mărturie trecutului de fortăreață a castelului.
Dacă îți permite timpul și ești interesat, poți da o fugă și până la acvariu, sau Oceanarium, după denumirea oficială, cel mai mare acvariu acoperit din Europa. Noi am fost și ne-a placut, mai ales că nu vizitasem un acvariu până atunci. Ai ocazia să vezi o multitudine de pești, care de care mai colorați, rechini, pisici de mare și alte animale care trăiesc în preajma apei, de la pinguini, la foci și vidre.
Oceanariul a fost inaugurat cu ocazia expoziției mondiale de la Lisabona din 1998. Bazinul central se întinde pe o înălțime de 3 etaje și adăpostește o multitudine de specii de pești și alte vietăți marine.
În partea de vest a orașului (zona Belem) sunt de asemenea câteva obiective interesante de vizitat. Mânăstirea Jeronimos și Turnul Belem sunt două dintre ele și reprezintă perioada cea mai prosperă a țarii, era marilor descoperiri.

Mânăstirea Jeronimos este, conform statisticilor, cel mai vizitat monument din Lisabona. A fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în 1983 și aici se află mormântul lui Vasco da Gama.

Ansamblul a fost construit ca omagiu pentru întoarcerea lui Vasco de Gama din călătoria sa spre India, pe locul fostei capele unde acesta și echipajul său s-au rugat în ultima noapte înainte să pornească spre India. Construcția a început în 1502 și a durat mai mult de 100 de ani. Mânăstirea a fost apoi populată cu călugări din ordinul Sf. Ieronim, care se dedicau rugăciunilor pentru sănătatea și succesul navigatorilor.

Biserica Sf. Maria din complex e unică în lume. Are o singură navă susținută de 6 coloane minunat sculptate. Aici în biserică se află și mormântul lui Vasco da Gama.

Mânăstirea în sine are două etaje și o mică gradină în centru. Zidurile sunt foarte bogat ornamentate. Într-unul dintre holurile mânăstirii se poate vedea expusă în scris istoria complexului, în paralel cu istoria Portugaliei și a restului lumii.
În apropiere de mânăstire se află cofetăria Pasteis de Belem, unde se zice că se fac cele mai bune pasteis de nata, prăjitura tipic portugheză. Cozile erau însă imense, așa că am plecat spre următorul popas, Turnul Belem.

Numele oficial al monumentului este Turnul Sfântului Vicențiu, dar este mai cunoscut ca și Turnul Belem, după numele districtului Santa Maria de Belem, unde se află. Este un simbol al orașului și a fost construit tot în perioada marilor descoperiri, atât în scop de apărare, cât și ca poartă de ceremonie către Lisabona.

 

Turnul fortificat folosea ca punct de observație și apărare în caz de atac de pe apă. A fost construit pe o mică insulă pe malul fluviului Tejo, care e inundată la flux. Accesul se face pe un mic pod, iar cozile sunt de obicei mari, deoarece nu poate intra decât un număr limitat de vizitatori odată. E recomandat astfel, să îți rezervi biletul online, dacă nu vrei să stai la coadă. Grupurile organizate și anunțate în avans au de asemenea prioritate. La fel e și cu vizitarea interiorului trunului. Este doar o scară interioară destul de îngustă, urcările și coborârile fiind literalmente pe ceas. Este un timp limitat de urcare pe scară, după care se schimbă sensul, și se coboară. De pe terasa turnului e o vedere foarte frumoasă spre fluviu, până către ocean. Pe noi nu ne-a impresionat interiorul turnului așa că nu am poposit foarte mult înăuntru.

Un alt loc destul de popular în zonă e Padrão dos Descobrimentos (pavilionul descoperitorilor), o piață unde se află și un monument dedicat navigatorilor. Din acest loc se pleca în trecut în călătoriile pe mare pentru a explora India și a face comerț cu Orientul. Aici poți face un mic popas pe malul fluviului, de unde se poate vedea și Ponte 25 de Abril (podul 25 aprilie), care seamană mult cu celebrul pod Golden Gate. Acesta leagă malul nordic de cel sudic al fluviului.

Numele provine de la lovitura de stat din 25 aprilie 1974, când a fost abolită dictatura prezentă la acea vreme în Portugalia și a dus la sfârșitul erei coloniale pentru Portugalia.

Pe celălalt mal al fuviului se poate ajunge cu feribotul sau pe podul 25 de Abril. Noi nu am ajuns pe acolo, dar eu zic ca merită în caz că ai mai mult timp la dispoziție.

Dacă te afli în Lisabona în perioada mai-iulie, ar fi intersant de văzut și spectacolul Lisbon under Stars. E un spectacol complex de lumini, muzică, proiecții și dansatori virtuali care prezintă istoria orașului și se desfășoară în vechile ruine ale bisericii do Carmo. Spectacolele au loc de la începutul lunii mai până la jumătatea lunii iulie, în fiecare seară, în afară de duminică. Biletul de intrare costă 15€. Deoarece este destul de căutat e bine să îți iei biletele din timp. Mai multe informații și bilete online găsești aici: https://www.lisbonunderstars.com/enhome .

Nouă ne-a plăcut mult în Lisabona și ne-am mai întoarce, eventual pentru a explora și zonele limitrofe și plajele din apropiere mai puțin turistice.

Mai jos ai un mic rezumat a ceea ce ți-ar putea fi de folos:

Cazare

Noi ne-am cazat la City Lofts Lisbon  în apropiere de gara centrală Cais do Sodre. E convenabil din punct de vedere al localizării, deoarece poți ajunge destul de repede în centru pe jos. Camerele curate, mic dejun bun inclus, singurul dezavantaj au fost pereții subțiri, astfel că era destul de multă gălăgie.

Cost: 580 lei, 2 nopți, 2 persoane

Unde să mănânci

Cu siguranță, un loc de neratat e Time Out Market (sau Mercado da Ribeira) nu de parte de gara centrală. E un fel de hală mare unde găsești o mulțime de gherete cu mâncare gatită, de la tradiționala francesinha, la mâncare asiatică și fructe de mare. În centrul halei e o zonă cu mese și bănci pentru luat masa. Mâncare bună, la prețuri ok.

 

Într-una din seri ne-am întâlnit cu niște prieteni care întâmplător se aflau și ei în Lisabona și am poposit la Irish Pub-ul OGilins, deci dacă vrei altceva, poți încerca aici. Bere și cottage pie bune.

Noi suntem fani pește și fructe de mare, așa că nu puteam rata o masă cu preparate proaspete. Am mâncat un steak de ton foarte bun, în zona docurilor de lângă podul 25 de Abril, la restaurantul Doca Peixe. Mâncare bună, prețuri mai ridicate.

 

Transport

După cum spuneam noi ne-am plibat destul de mult pe jos, dar dacă vrei sa acoperi o zonă mai mare a orașului și să ajungi și in Cascais sau Sintra, îți stă la dispoziție cadrul de transport Viva Viagem. Acesta acoperă liniile de autobuz, tramvai, funicular și metrou din oraș, plus liniile de tren urbane către Estoril, Cascais și Sintra. De asemenea, sunt incluse și unele rute de deplasare cu feribotul. Un bilet pe o zi pleacă de la 6,40€ (pentru bus + metro), până la 9,50€ pentru toate mijloacele de transport (pentru mai multe detalii vezi aici).

 

Citeşte şi alte articole interesante despre Portugalia: