La vest de Lisabona se află stațiunile Estoril și Cascais, foarte frecventate de locuitorii Lisabonei, mai ales vara. Poți face o excursie de o zi aici, dacă vrei să te plimbi doar sau te poți și caza dacă ai mai mult timp la dispoziție. Noi am ales să ne cazăm 3 nopți în Cascais, ca să scăpăm puțin de agitația Lisabonei și ca să ajungem mai repede la Cabo da Roca și Sintra.

Din Lisabona se poate ajunge cu trenul regional până în Cascais. Dacă achiziționezi cardul de transport Viva Viagem sau Lisbon Card, îl poți utiliza și pe această rută. Drumul dureaza cam 35 de minute.

Ce poți face aici

Viziteaza centrul istoric foarte pitoresc. E o plăcere să te plimbi pe străduțele orașului printre case mai vechi sau mai noi. Vei descoperi multe clădiri foarte frumoase, chiar și unele foste palate. Cascais a fost cândva una din reședințele de vară ale familiei regale portugheze și a nobilimii locale și nu numai. Mircea Eliade a poposit și el aici pentru o vreme. Casa unde a stat e chiar marcată cu o plăcuță

Fă o plimbare pe promenadă. Vei vedea farul Santa Marta aferent, și muzeul așezate pe un mic golf unde se poate face baie sau te poți pur și simplu relaxa pe stânci. 

Muzeul Contelui de Castro Guimaraes adăpostește o mică colecție de de artă, antichități și cărți vechi.

Poți închiria o bicicletă sau merge mai mult pe jos, spre nordul stațiunii, de-a lungul malului oceanului. Pe mine una, ma relaxează mult astfel de plimbări.

Mergi până la Boca do Inferno (literalmente ‘Gura Diavolului’), o formațiune săpată în stâncă de valurile mării, unde apa e foarte agitată, ai impresia că fierbe. Dacă se întâmplă să te afli aici la apus, e și mai frumos.

Dă o raită prin Marina Cascais. Un mini-port cu o mulțime de bărci, iahturi, tot felul de ambarcațiuni, mai mari sau mai mici. De-a lungul portului se află și Cascais Citadela, un vechi fort de apărare a orașului.

Relaxează-te la plajă sau învață să faci surfing. Sunt multe plaje pe care te poți întinde la o siesta pe nisip. Dacă vrei să faci baie însă, ei bine, apa Oceanului Atlantic e mai mereu rece. Și pe noi ne-a cam luat prin surprindere asta, nu am intrat decât cu picioarele în apă. În toiul sau spre sfârșitul verii poate că e mai ok și ai șanse să faci o baie. Praia do Conceicao, Praia da Ribeira și Praia da Rainha sunt toate la distață mică de mers pe jos față de centru.

Praia da Ribeira e aproape de port, astfel că apa nu e cea mai curată și e un du-te-vino continuu de la multitudinea de oameni care trece pe acolo.

Dacă vrei să încerci surfing, locul ideal pentru asta e Praia do Guincho, o plajă sălbatică, cu valuri mari, vânturi și curenți puternici. E mai departe de oraș, se poate ajunge aici cu autobuzele locale 405 și 415.

Unde să te cazezi în Cascais

Cazările sunt destul de scumpe în Cascais, noi am mers pe varianta cu budget mediu. Am ales pentru cele 3 nopți pensiunea Dolce Cascais. Nu e chiar în centrul orașului, dar cum nu ne deranjează să mergem pe jos și se poate ajunge destul de repede așa, a fost ok pentru noi.

Cost: 207€ pentru 2 persoane, 3 nopți

 

Opțiuni de cazare destul de multe găsești și prin AirBnb, dar la momentul când am căutat noi cazare, asta era varianta mai scumpă.

Unde să mănânci

Nu am putut să nu încercăm și aici fructele de mare. Pot spune că au fost printre cele mai bune gustate vreodată, anume la restaurantul Marisco na Praça, din Marina Cascais. Mai este un restaurant cu aceeași denumire (și același proprietar) și în centrul orașului. Tot ce am mâncat a fost foarte prospăt, de la creveți, la scoici și pește. Au expusă și un fel de tarabă cu pește și fructe de mare capturate în ziua respectivă, din care îți poți alege singur ce vrei să ți se prepare. Este inclusiv un acvariu cu homari și crabi vii. Prețurile sunt mari, dar merită. 

 

Pentru tapas și nu numai, mergi la The Tasting Room. Au și o selecție bună de vinuri, care merg perfect cu tapas.

 

Citeşte si alte articole interesante despre Portugalia: