La 15km distanță de Cascais și la 41km de Lisabona, se află Cabo da Roca (Capul Roca). Mai exact, este locul care marchează cel mai vestic punct al Europei continentale și până prin sec. XIII, era chiar capătul lumii pentru europeni. Priveliștea ce ți se deschide în fața ochilor odată ce ai ajuns pe platou îți dă impresia că într-adevăr aici e sfârșitul pamântului.

Stâncile înalte de peste 100m de care se izbesc încontinuu apele Atlanticului, fac ca peisajul sa fie și mai dramatic. Farul este și astăzi un punct important de ghidaj pentru vase. Din păcate farul nu se poate vizita, fiind îngrădit cu un gard.

Fii pregătit să înfrunți niste vânturi serioase. Ia-ți cu tine o geacă dacă ești mai friguros, deși nu ar strica să ai oricum una la tine. După un timp te cam ia cu frig. Vegetația de pe stânci nu crește mai mare decât un tufiș, tot din cauza vânturilor puternice.

Cărările pe care să mergi sunt delimitate de marginea stâncilor, deși mulți trec de acel demarcaj. Dacă vrei să faci asta, ar fi bine să ai niște încălțări bune, altfel te expui unui risc inutil. Plus că de multe ori mai apare și ceața, ce complică și mai mult treaba.

Poate cel mai bun moment în care să te afli aici ar fi la apus, dar orarul de circulație al autobuzelor nu prea acoperă ore mai târzii. Oricum, la cum bate vântul acolo, mai mult de 30-40 de minute nu prea e de stat, și o să apuci să vezi tot. Dacă vrei să fii vizitator oficial al locului, îți poți lua un certificat de vizitator al Cabo da Roca de la magazinul de suveniruri cu vreo 5 Euro. Sau îți poți printa unul acasă gratis :D.

Cum ajungi aici

Din Cascais iei linia 403 în direcția Sintra, până la Cabo da Roca. Drumul dureaza aprox. 25 de minute și urmează coasta Atlanticului, deci vei avea parte și de o priveliște faină. Stația de bus e în fața oficiului pentru turism. Verifică înainte orarul autobuzelor pe site-ul https://scotturb.com/home/?lang=en.

Din Lisabona nu există o conexiune directă cu mijloace de transport în comun până la Cabo da Roca. Poți lua trenul din gara Cais do Sodre până în Cascais și de acolo autobuzul 403. Sau mergi până în Sintra cu trenul din gara Rossio și apoi tot cu linia 403 până la Cabo da Roca. Dacă ai mașină închiriată, GPS-ul te va duce ușor și sigur pe drumul cel bun. 

Cel mai economic ca timp, ar fi să vezi într-o zi Cabo da Roca și Sintra. După cum ziceam, la Cabo da Roca nu vei petrece mult timp, fiind în drum către sau dinspre Sintra (despre care voi vorbi într-un articol separat). Personal cred că ar fi prea mult să mai înghesui și Cascais în ecuație, o să fii doar pe fugă.

Citeşte şi alte articole interesante despre Portugalia: