Cascada Pătrăhăițești – Cascada Vârciorog – Groapa Ruginoasă
Excursia de pe Valea Arieșului ne-a făcut poftă să mai venim în zonă, așa că am urmărit atent prognoza meteo, iar în ziua când se anunța vreme bună, am plecat dis-de-dimineață din nou spre cunoscuta stațiune Arieșeni. Cam la 1km după Arieșeni, am virat la stânga pe DC255 spre satul Pătrăhăițești și ne-am continuat drumul până la Pensiunea Mocan Ioan. Aici ne-am lăsat mașina. Apoi am intrat pe poteca marcată cu punct roșu, pe lângă gardurile de lemn, până la o mică poiană superbă. După ce am trecut poiana, am ajuns pe o potecă ce urcă puțin într-o pădure și în cam 20min am ajuns la cascadă.
Am urmat același drum înapoi și toată drumeția a durat aproximatix 1h. Am urcat înapoi în mașină și ne-am întors pe DN75 unde ne-am continuat drumul. În sat mai poți vizita și Muzeu Etnografic Pătrăhăiţeşti. Noi din păcate nu am avut timp să ne oprim. Pe drumul național am mai mers aproximativ 1.5km, iar în dreptul Casei Andrei Arieșeni am oprit pe stânga într-o parcare amenajată, unde există un indicator spre Cascada Vârciorog.
Am lăsat mașina aici și am pornit mai departe pe jos, urmând marcajul punct galben. Am observat pe parcurs că în teorie ai putea înainta cu mașina încă vreun kilometru până la ultima cabană și primul pod peste apă, dar aș merge mai departe și aș spune că dacă ai mașină de teren, poți înainta și mai mult. De recomandat este însă, să lași mașină în parcarea unde ne-am lăsat-o și noi, deoarece pe acel drum se tracteaza bușteni și există un pericol de avariere. Există lângă parcare și un indicator ce face reclamă la plimbarea cu căruța până la cascadă. În ziua când am vizitat noi cascada, nu am văzut deloc această căruță, dar am întâlnit turiști ce întrebau de ea.
Drumul e foarte pitoresc, mai ales toamna, iar până la cascadă vei merge pe cursul apei și vei întâlni tot felul de cascade micuțe, care de care mai frumoase. Înainte de cascadă vei da de un grohotiș pe dreapta și va trebui să treci pe lângă el ca să ajungi la cascadă. Trebuie să te avertizez însă: indicatorul de lângă parcare arată 3km până la cascadă. Au fost de fapt 4,5km, iar traseul l-am parcurs într-o oră jumate, pentru că ne-am și oprit mult la poze.
Cascada Vârciorog este una dintre cele mai spectaculoase cascade din Munții Apuseni și se află la poalele Vârfului Piatra Grăitoare. Cascada are o înălțime de 15 m, fără a fi în trepte, iar zona cascadei a fost declarată rezervație peisagistică, protejată de lege, datorită frumuseţii sale și e lesne de înțeles de ce:
Dacă te mai țin picioarele, mai poți urca pe drumul din spatele cascadei (nemarcat) până la Vârful Piatra Grăitoare. Noi am ales să ne întoarcem pentru a ne continua excursia. Astfel după 1h eram înapoi in parcare și după o scurtă pauză de masă, am plecat mai departe spre Vârtop. După ce am trecut de Hotelul Four Seasons, într-o curbă am găsit un indicator spre următoarea și ultima noastră oprire: Groapa Ruginoasă.
Astfel am lăsat mașina și am intrat pe potecă, pe firul unei văi, urmând marcajul bandă galbenă. Urmează o urcare prin pădure destul de abruptă, dar accesibilă. Timpul necesar pentru a ajunge până sus de la drum, este de aproximativ 30– 55min, în funcție de condiția fizică. Distanța parcursă a fost de 1,7km.
Groapa Ruginoasă este o ravenă de peste 600 de metri diametru și 100 de metri adâncime, formată în urma unui proces eroziv foarte activ. S-a format prin eroziunea torențială a depozitelor de cuartite, fresii și argile roșii. Între versanți gropii s-au creat văi foarte strâmte ce dau aspect de canion. De pe buza ei, pietricelele desprinse de sub paşii noştri se rostogolesc la vale și le poți auzi, așa că nu te apropia prea tare de marginea ei. Aria este cunoscută și sub numele de Valea Seacă, iar întreaga sa suprafață este de aproximativ 20 hectare. Groapa Ruginoasa este un fenomen unic în munții Apuseni, o rezervație naturală de tip geologic și de aceea este și o arie protejată de interes național.
De aici, dacă te mai țin picioarele, poți urma traseul spre zona numită Pietrele Negre, pe marcajul cruce roșie. Noi eram deja obosite, după cei aproape 17km făcuți în această zi, plus că se însera, fiind deja noiembrie. Pentru cei cu cunoștiințe de alpinism, se poate continua traseul de la Groapa Ruginoasă spre Canionul Valea Seacă.
A fost o zi frumoasă de toamnă cu soare și ne-am bucurat din plin de ea, iar dacă ajungi în zona Arieșeni-Vârtop, îți recomand să nu faci cele trei trasee într-o singură zi, ci să te bucuri din plin de fiecare traseu.
Unde te poți caza dacă vii în zonă și vrei să stai mai multe zile?
Poți alege chiar Pensiunea Mocan Ioan din Pătrăhăițești sau Pensiunea Zână Văii, situată pe drumul spre Pătrăhăițești.
Pe drumul spre cascada Vârciorog poți alege Cabana Vărciorog sau Pensiunea Iara.
Iar în Vârtop recomand Hotel Four Seasons sau Pensiunea Piatra Grăitoare.
Citește și alte articole interesante :