Anvers (franceză/română), Antwerp (engleză) sau Antwerpen (flamandă/germană) ? Unul și același oraș! Indiferent cum îi spui, el este al doilea oraș din Belgia. După Rotterdam, portul din Anvers e al doilea din Europa și al treisprezecelea din lume. Celălalt punct forte al orașului este comerțul cu diamante, ce datează încă din secolul al XVI-lea. În ziua de azi 85% din diamantele brute din întreaga lume trec anual prin Anvers, lucru ce îi oferă numele de “Orașul diamantelor”. Un al treilea lucru de spus despre Anvers e faptul că aici și-a petrecut viața și a pictat Peter Paul Rubens, cel mai cunoscut pictor flamand.
Toate aceste lucruri m-au făcut să pun Anvers pe lista de vizitat în city break-ul nostru prin Belgia și astfel am hotărât să facem o scurtă oprire aici, înainte de a ajunge la cazarea noastră din Bruxelles. Călătoria din Gent până în Anvers a durat sub o oră, iar biletul a costat 9,6€/persoană. Informații aici.
Primul obiectiv și totodată punctul de plecare în descoperirea orașului a fost una dintre cele mai frumoase și impresionante gări din Europa, Gara Centrală din Anvers. Inaugurată în 1905, clădirea neo-barocă a gării te uimește cu domul sau de 44m precum și cu cele 4 niveluri ale sale, fiind un nod feroviar important al Belgiei. Arhitectura și dalele sale negru cu alb, te duc cu gândul la o scenă dintr-un film romantic din anii ’20.
Chiar când ieși din gară, vei găsi Grădina Zoologică. Fondată în 1843, este cel mai vechi parc de animale din Belgia și una dintre cele mai vechi grădini zoologice din lume. Vizitarea grădinii este considerată unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Anvers, mai ales dacă ai copii, dar dacă ai doar un timp limitat de a vizita orașul, așa cum am avut noi, probabil că vei dori să o lași pe data viitoare. Mai multe informații despre Grădina Zoo din Anvers aici.
De la gara centrală se deschide Districtul Diamantelor și locul cel mai bun loc din lume de unde poți să cumperi diamante. Cartierul de diamante din Anvers (Diamantkwartier) este cel mai vechi și istoric district de diamante din lume. Cu mult înainte ca New York, Hong Kong și Hatton Gardens să vină pe scenă, Anversul tăia și tranzacționa diamante pentru export și comerț local. Cartierul este alcătuit din cinci străzi, dintre care trei fără trafic. Rijfstraat, Hoveniersstraat și Schupstraat sunt inima districtului. Dealerii de diamante din Vestingstraat și Herentalsstraat se concentrează mai mult pe turiștii care caută diamante. Noi nu am îndrăznit să intrăm în nici un magazin, dar am admirat bijuteriile de afară. Puțin “window shopping” nu strică 😉 #DiamondsAreAGirlsBestFriend
Și dacă tot intrasem în spiritul cumpărăturilor, puțin mai încolo de districtul diamentelor se deschide și Districtul Cumpărăturilor, cu faimosul bulevard Meir. Multe lanțuri de magazine internaționale pot fi găsite în clădirile impresionante din secolele XVIII și XIX. Puțini știu că Anvers este capitala modei belgiene și că totul a început în anii ’80, când un grup de designeri belgieni a cucerit lumea modei internaționale și astfel au pus Anvers pe harta modei. Azi, indiferent de stilul tău personal, Anvers are totul: case de modă mari, buticuri la modă și magazine mici, independente, până la magazine de concept de ultimă generație. În Anvers, poți face cumpărături într-o sală de banchet plină de aur (Stadsfeestzaal aan de Meir), într-o clădire veche a unei bănci (Verso), într-o fostă tipografie (St. Vincents), precum și într-un adevărat palat (Palatul Operei de Meir). Nu exagerez când spun că shoppingul în Anvers este o altfel de experiență. Dă o raită prin magazine și doar pentru a vedea ultimele tendințe.
După ce îți faci cumpărăturile, poți să îți satisfaci și latura artistică și să vizitezi Rubenshuis: casa memorială a vestitului pictor flamand Peter Paul Rubens. În palatul ce adăpostește muzeul a trăit pictorul împreună cu familia sa mai bine de 25 de ani, iar o mai mare parte a muncii sale se află în această casă. Mai multe informații aici.
Aproape de casa memorială vei găsi Biserica Sf. Iacob, locul unde se odihnește într-o capelă memorială Peter Paul Rubens. O pictură celebră a sa, Madona înconjurată de sfinți, se află în altar. Biserica este una dintre cele mai mari biserici din Anvers si este un sanctuar pentru Sfântul Iacob. În secolul al XV-lea aici erau primiți pelerinii ce călătoreau la mormântul apostolului Iacob din Santiago de Compostela. Turnul cu ceas al bisericii este unul din din cele mai vechi din lume ce încă funcționează.
Puțin mai departe de biserică este Fântâna lui Quinten Matsijs (Numele Matsijs este scris în mai multe moduri diferite: Metsijs, Massijs, Matsijs, Matsys, Massys, Metsys, Messijs sau Messys). Fierarul și pictorul Quinten Matsijs a fost fondatorul Școlii din Anvers. Operele lui Quinten Matsijs sunt deosebit de religioase și sunt lăudate pentru utilizarea de culori și compoziții atent echilibrate. Artistul a creat de asemenea poartă din fier forjat deasupra puțului situat în Handschoenmarkt care înfățișează legenda lui Silvius Brabo și Druon Antigoon. Există și o inscripție pe această fântână: ” Dese putkevie werd gesmeed door Quinten Matsijs. De liefde maeckte van den smidt eenen schilder.( Lucrarea de fier pentru această fântână a fost forjată de Quinten Matsijs. Iubirea l-a făcut pe fierar un pictor.)” Înainte de a fi pictor, Matsijs a fost fierar, iar legenda despre cum și-a schimbat el meseria și de ce a facut asta, o descoperi aici.
Lângă fântână se află o placă memorială în cinstea lui Nello și Patrasche, care au fost două personaje dintr-o carte pentru copii din 1872. Povestea unui băiat orfan numit Nello și al lui câine Patrasche se desfășoară chiar în Anvers. În Flandra, puțini vor ști chiar povestea, dar cartea, Un câine de Flandra de Marie-Louise de la Ramee, este încă incredibil de populară în Statele Unite și Japonia. Pentru mai mult de 100.000 de vizitatori japonezi, statuia lui Nello și Patrasche este un fel de pelerinaj. De la statuie, merg direct la cele două tablouri ale lui Rubens din Catedrala Maicii Domnului (picturi ce apar și în poveste) și drumul lor continuă până la Hoboken, unde ar fi locuit Nello și Patrasche.
Aici lângă cele două atracții turistice, am hotărât să luăm o pauză și să mâncăm chiar în centrul orașului la Paters Vaetje. Acest restaurant îți oferă o gamă bună de preparate belgiene, iar servirea este foarte bună. Terasa era plină și abia am găsit o masă liberă. Ne-am comandat câte un fel de burger cu salată și o sangria (ni se făcuse dor de Spania), iar prețul a fost 34Euro. Meniul îl găsești aici.
Ne-am continuat plimbarea și am ajuns la Onze Lieve Vrouwekathedraal / Catedrala Maicii Domnului din Anvers aflată în Handschoenmarkt (Piața Mănușilor). Această catedrală este una din cele mai frumoase din Belgia. Pe lângă un tezaur imens de opere de artă, catedrala se mândrește cu turnul său înalt de 123m ceea ce îi oferta titlul de cea mai mai înalta clădire gotică din Tările de Jos. Mai multe informații aici. Când am ajuns noi la catedrală, aceasta avea în reconstrucție fațada și era acoperită de pânze și schele.
Dacă există un loc pe care trebuie să îl vezi neapărat în Anvers, acela este cu siguranță Grote Mark sau PiațaCentrală. Piața precum și străzile adiacente care o înconjoară sunt, fără îndoială, cele mai turistice părți din Anvers. Fântâna Brabo, numită astfel după eroul din legenda orașului Anvers, primăria impozantă și clădirile de breaslă cu statui de aur sunt principalele atracții aici.
Grote Markt este un epicentru social și cultural al orașului, o piață minunată din secolul al XVI-lea, iar acest lucru a ieșit și mai tare în evidență prin faptul că am ajuns în oraș în plin festival. Bollekesfeest este un eveniment anual organizat în Anvers unde se promovează mărci locale de băutură și mâncare, un festival ce are menirea de a-i face pe localnici mândri de orașul lor și de tot ceea ce provine de la acesta. Denumirea “Bolleke” se referă la forma paharelor în care se servește berea de la fabrica de bere Antwerp De Koninck.
Am găsit multe clădiri din centrul orașului în restaurare dar și multe străzi în reabilitare, lucru care parcă a estompat din farmecul orașului. Cu toate acestea, turiștii vuiau prin toate părțile, iar localnicii se bucurau de festival.
Din Grote Markt ne-am îndreptat spre Tunelul Sfânta Anna sau Pasajul care se întinde sub râul Scheldt. Acesta a fost construit pentru a conecta părțile mai noi din Anvers cu porțiunea mai veche a orașului, astfel încât localnicii nu vor trebui să se bazeze doar pe serviciul de feribot. Punctul său de atracție sunt de fapt scările sale rulante din lemn construite în 1930. Erau o noutate atunci și încă sunt acum, datorită rarității scărilor rulante din lemn, iar frumoasa lucrare din lemn este păstrată remarcabil.
În drumul nostru înapoi spre gara centrală, o altă clădire gotică construită din cărămidă roșie ne-a furat privirile: Vleeshuis. Fosta sală a măcelarilor este acum casa unui muzeu care acoperă 600 de ani din istoria muzicală a Belgiei.
Am grăbit pașii spre trenul ce avea să ne ducă în Bruxelles deoarece nu doream să ajungem prea târziu în Gara de Nord din Bruxelles. Auzisem multe povești nu tocmai încurajatoare despre zona ce înconjoară gara, iar noi mai aveam de mers până la cazarea noastră.
În scurta noastră incursiune prin Anvers, orașul ne-a cucerit cu gara sa centrală deosebită și bineînțeles pe mine m-a cucerit cu magazinele sale de diamante, dar pentru că găsisem multe schele și lucrări prin oraș, am decis să îl punem pe listă pentru a-l revedea data viitoare.
Cam așa a arătat traseul nostru prin Anvers: