Dacă te-ai gândit să îţi petreci vacanţa în Thailanda după modelul DIY (do it yourself), adică să te ocupi tu de toată planificarea, mai jos poţi găsi sfaturi şi informaţii utile pentru a avea o vacanţă reuşită. Exemplul de mai jos e pentru un concediu de trei săptămâni (inclusiv ieşire de 4 zile în Cambogia), cu opriri în mai multe oraşe, pentru un adult.

Biletele de avion

După cum probabil ştii deja, cumpărarea biletelor de avion din timp, te ajută să economiseşti o sumă considerabilă. Noi le-am achiziţionat cu aprox. 8 luni înainte de plecare. Site-urile pe care poţi căuta bilete de avion te ajută să ai o vizibilitate foarte bună asupra diferitelor oferte, asftel încât să o alegi pe cea mai bună (vezi cele mai populare site-uri aici).

Noi i-am ales pe cei de la Turkish Airlines, cu plecare din Budapesta şi escală în Istanbul, totul la 470€ dus-întors. Pentru cei care locuiesc în vestul ţării, plecările de pe Budapesta sunt de multe ori foarte avantajoase. Zboruri la preţuri bune se găsesc însă şi din Bucureşti.

Viza

Intarea în Thailanda se face doar pe bază de viză. În funcţie de durata călătoriei, există două modalităţi prin care poţi obţine viza turistică:

  • VOA (visa on arrival), presupune obţinerea vizei la intrarea în ţară/pe aeroport. Aceasta este valabilă 15 zile calendaristice (pentru detalii despre documentele necesare obţinerii VOA, vezi aici). Costul este de 2.000 THB (50€). Atenţie! Costul VOA se poate schimba fără notificări prealabile. Cel mai bine e să verifici pe internet această informaţie înainte să pleci.
  • Dacă intenţionezi să stai mai mult de 15 zile, ai două posibilităţi: sa obţii viza în prealabil de la Ambasada Thailandei sau să iei VOA, să ieşi din ţară în termen de 15 zile, apoi reintri în Thailanda şi iei din nou VOA. Detalii despre viza obţinută de la ambasadă, gaseşti pe site-ul MAE . Noi am ales varianta cu 2x VOA şi ieşire de 4 zile în Cambogia.

Cazări

Noi ne-am rezervat cazările la hoteluri înainte să plecam (pe Booking.com). Dacă nu ai un plan anume de călătorie şi ai un program flexibil, poţi să îţi rezervi primele nopţi în prealabil, după care să te hotărăşti la faţa locului pe mai departe. Un alt site de rezervări hoteluri cu multe oferte bune pentru Asia este Agoda.com. Internetul funcţionează foarte bine în Thailanda. Poţi cumpăra o cartelă de internet cu trafic nelimitat, cu diferite perioade de valabilitate, în funcţie de nevoile tale (1 săptămână, 2, 3, o lună etc.), la preţuri foarte accesibile (între 2 şi 15€).

Costul cazării, în cazul nostru, a fost între 18€ şi 35€/noapte/pers., cu mic dejun inclus. Ca şi sfat, evaluarea hotelurilor din Asia se face de obicei la standarde puţin mai joase decât în Europa. De ex. un hotel cu un rating de 8 în Europa (bun, de altfel), nu se compară întotdeauna cu unul cu acelaşi rating din Asia, în ceea ce priveşte calitatea serviciilor. Ca şi guide line, încearcă să găseşti hoteluri cu rating de la 8,5 în sus.

Mai jos găseşti hotelurile la care am stat noi:

Ratchadamnoen Residence Bangkok – 3 nopţi, cameră de 3 persoane, aprox. 18€/pers/noapte.

Hotelul e situat în partea veche a oraşului, destul de aproape de Marele Palat şi templul Wat Pho (Reclining Buddha), cca. 25 de minute de mers pe jos. Deşi poate nu îţi inspiră încredere la prima vedere, zona e destul de liniştită faţă de altele. Bine, linişte e un termen relativ în Bangkok. În oraş e agitaţie la orice oră, iar cu cât te îndrepţi mai mult spre down town, cu atât e mai mare forfota.  Hotelul arată bine, micul dejun e şi el gustos şi destul de variat. De altfel, micul dejun a fost cam acelaşi la toate hotelurile unde am stat (omletă, pâine cu unt şi gem, crenvurşti, mezeluri, lapte, iaurt, cereale şi o mare varietate de fructe; la cerere, se poate face şi pad thai).

Yellow Pillow Chiang Mai – 3 nopţi, cameră de 3 persoane, aprox. 19€/pers/noapte.

Hotel foarte ok, într-o zonă liniştită, aproape de centru (cam 15 minute de mers pe jos). Spre deosebire de Bangkok, aici chiar a fost linişte 🙂 Hotelul e mic, are doar 8 camere, dar foarte bine dotat şi primitor. De reţinut, camerele care sunt listate a fi de 3 persoane, au un etaj superior (un fel de pod), cu scară interioară, deci trebuie să tot urci şi să cobori. Hotelul pune la dispoziţie biciclete şi scutere cu care te poţi plimba prin oraş.

Homey Dormy Chiang Rai – 3 nopţi, 2 camere duble, aprox. 23€/pers/noapte

Hotelul e ceva mai departe de centru, însă pune la dispoziţia oaspeţilor biciclete cu care poţi ajunge cu uşurinţă în centru. Zona e liniştită şi sunt multe magazine şi mici restaurante şi baruri în apropiere.

Klong Prao Resort Koh Chang – 6 nopţi, 2 camere duble, aprox. 32€/pers/noapte

Resortul are ieşire la o plajă foarte frumoasă şi nu foarte aglomerată. Se pot închiria diferite tipuri de camere, la diferite preţuri (bungalow-urile sunt cele mai scumpe). Ca idee, noi am stat în camerele cu preţ mediu spre mic. Acestea sunt ok, îngrijite şi curate, însă veranda e comună cu mai multe camere, astfel încât s-ar fi putea să fii deranjat de unii vecini mai galagioşi 🙂 micul dejun e foarte generos, tip bufet suedez, de la mâncare tradiţională thai până la bufetul clasic european. Resortul dispune şi de propriul restaurant, astfel încât poţi servi şi prânzul sau cina aici.

Excursii

Excursiile le-am rezervat la faţa locului. Te poţi interesa dinainte ce oferte sunt, dar nu e foarte convenabil să le rezervi dinainte, deoarece nu poţi negocia preţul. Oferte găseşti destule, inclusiv dacă întrebi la hotelul unde stai, cei de acolo îţi pot recomanda ceva. Sau poţi căuta acolo pe tripadvisor, de exemplu, şi contacta agenţia direct. Noi ne-am rezervat acolo o excursie cu cei de la Lanna Trek şi am avut parte de o experienţă foarte faină. Am făcut un tur de o zi prin pădurile şi pe dealurile din zona Chiang Rai (pt. detalii, vezi aici). Costul a fost de 1.400 thb/pers (aprox. 37€, pentru grupuri de minim 6 persoane; altfel, 1.600 thb/pers), care a inclus transportul de la/la hotel, turul în sine, masa de prânz şi intrarea la un ştrand termal. Tot în Chiang Rai am mai rezervat încă o excursie prin intermediul ghidului de la Lanna Trek, care ne-a dus până în nordul extrem, la Triunghiul de Aur şi zonele învecinate. Costuri: cca. 1800 thb/47€.

Mâncare

De la street food, până la restaurante de lux, în Thailanda găseşti mâncare bună pentru orice buget 🙂 Restaurante sau mici localuri la preţuri mici/modice găseşti la tot pasul. O masă aici costă aprox. 5€/pers. În restaurantele din down town din Bangkok, o masă poate ajunge şi la 30-40€/pers. Pad Thai este cel mai răspândit preparat, foarte bun şi ieftin. Mai jos găseşti câteva sugestii de restaurante/mici localuri unde am mâncat noi:

Bangkok:

Thip Samai – mereu aglomerat, diferite feluri de pad thai, preţuri mici/modice, mâncare foarte bună. Sucul de mandarine trebuie neapărat încercat 🙂

Tealicious – atmosferă faină, mulţi europeni (proprietarul e irlandez), mâncare foarte bună, preţuri modice. Tip: ai grijă la preparatele picante, sunt foarte picante. Cere-i ospătarului să fie doar foarte puţin picante, în caz ca nu ai antrenament cu aşa ceva.

Oasis Lounge – în down town, preţuri ok, mâncare bună, proprietarul (canadian) serveşte şi el la mese. Te va aborda în mod sigur pentru o scurtă discuţie, atmosferă faină.

China Town – aici găseşti o sumedenie de mici localuri, cu specific chinezesc, la preţuri mici. Tip: raţă Peking.

 

Chiang Mai:

Cooking Love – restaurant mic, central, preţuri mici, mâncare foarte bună. Tips: preparate din carne de crab.

The Swan Burmese Cuisine – local cu specific birmanez şi asiatic. Preţuri mici, mâncare foarte bună.

 

Chiang Rai:

Barrab – probabil cel mai bun resturant în care am mâncat în Thailanda. Multe feluri de preparate, proprietara vorbeşte foarte bine engleză, astfel că îţi poate face multe recomandări. Preţuri mici.

 

Koh Chang:

Rim Had Seafood – restaurantul resort-ului unde am stat. Preparate thai şi internaţionale, preţuri mai ridicate.

Saffron on the Sea – localizat pe plajă, preţuri mai ridicate, mâncare bună.

Altele:

Supermarketurile se găsesc la tot pasul şi sunt bine aprovizionate, preţurile la mâncare şi băuturi sunt asemănătoare cu cele din România. În ceea ce priveşte băuturile alcoolice, în supermarketuri ve găsi doar bere. Băuturile spirtoase se găsesc doar în magazine specializate.

Fiind o destinaţie de shopping, vei găsi aici o sumedenie de mici magazine sau tarabe cu haine, suveniruri şi altele. O mare parte din ele sunt chinezării, altfel că sunt ieftine. Dacă vrei ceva autentic thailandez, fii pregătit să dai mai mult, însă în oricare din cazuri, nu uita să negociezi preţul. În oraşele mai mari (Bangkok, Chiang Mai, Pattaya etc.) sunt şi multe mall-uri şi centre comerciale, unde se găsesc de toate (de la produse locale, până la branduri vestice). Aici preţurile sunt fixe şi nu se pot negocia.

Însumând toate costurile, am ieşit la ca. 1.700€ de persoană pentru cele trei săptămâni petrecute în Thailanda şi Cambogia. Suma este bineînţeles orientativă, se poate şi mai ieftin de atât (daca îţi iei cazare de exemplu la hosteluri sau prin AirBnb) sau mai scump, evident 🙂