Nerja este un pueblo blanco tipic andaluz, situat la 50km de Malaga și la baza munților Sierra de Tejada, la gura râului Chillar. Apa a jucat întotdeauna o mare parte din istoria lui Nerja, orașul obținându-și numele din cuvântul arab “narixa”, semnificând “primăvara abundentă”. Deși orașul a fost ocupat încă de pe vremea maurilor, actuala așezare datează din secolul al XIV-lea. Planificarea urbană atentă și respectuoasă a permis orașului Nerja să își păstreze esența veche de secole, dar devenind totodată o modernă stațiune turistică a secolul XXI.

În ultima zi de Andaluzia, după vizita orașului Granada am hotărât ca în drumul spre Malaga să facem o oprire în acest mic oraș tipic andaluzian, Nerja. Mare ne-a fost surpriza și încântarea să prindem carnavalul pe străzile sale.

Carnaval

Carnavalul din Nerja are loc pe o perioadă de patru zile în săptămâna chiar înainte de începerea Postului Mare și, ca și în cazul multor evenimente din oraș, își găsește baza religioasă, depășind iubirea naturală spaniolă a unei fieste bune. Noi am ajuns în ultima zi a carnavalului și ne-am bucurat să vedem minunata paradă de încheiere.

Balconul Europei

Balconul Europei este de obicei cunoscut ca centrul orașului și oferă o vedere panoramică asupra litoralului datorită terasei sale iesita în relief deasupra Mediteranei. Două dintre plajele principale din Nerja (Calahonda și Caletilla) se află la doar câțiva pași. Promenada a fost construită pe fundațiile unui vechi fort și este presărată cu palmieri dar oferă și o selecție mare de restaurante. Numele Balconul Europei i se datorează regelelui Alfonso XII-lea (1857 – 1885) care în timp ce inspecta pagubele cauzate de un cutremur uriaș în 1885, se spune că s-a aflat pe Balcon și a fost atât de entuziasmat de priveliște încât a exclamat: “Acesta este Balconul Europei”. Recunoașterea acestui fapt a fost formalizată prin construirea unei statui de dimensiuni mari a regelui cu vedere la balcon.

Balconul Europei a fost construit pe o fosta fortăreață cunoscută sub numele de “La Bateria”. Tunurile sale erau adăpostite în turnuri uriașe ce erau amplasate strategic de-a lungul coastei. Ele au fost folosite în principal de către francezi împotriva raidurilor piraților și împotriva britanicilor. În 20 mai 1882, navele britanice au deschis focul și au distrus La Bateria. Două tunuri ruginite și câteva roci de lângă Balcon sunt tot ce a mai rămas din vechea fortăreață.

Astăzi Balconul Europei este inima orașului Nerja, scena multor concerte și spectacole, iar toate sărbătorile mari din Nerja par să înceapă sau să se termine aici.

Biserica El Salvador

În apropierea Balconului Europei este situată Biserica El Salvador, o frumoasă biserica neclasica restaurată în 1997. Nici nu e de mirare că această biserica are una dintre cele mai lungi liste de așteptare pentru căsătorii de pe întreaga Costa del Sol.

Plaja Calahonda

Plaja de la Calahonda este cea mai iconică plajă din Nerja datorită locației și accesibilității acesteia de la Balconul Europei, fiind situată în stânga sa. Mici bărci de pescuit care adesea se odihnesc aici fac plaja foarte pitorească și oferă o atmosferă cu adevărat mediteraneană. Vara plaja poate deveni foarte aglomerată tocmai datorită locației sale. Dar Nerja are în jur de 10 plaje care mai de care mai râvnite de către turiști, așa că nu ezitați să vă rezervați o vacanță aici.

Nerja este una dintre cele mai căutate destinații de pe Costa del Sol, fiind una dintre puținele stațiuni de vacanță în plină expansiune care și-a păstrat aerul unui sat tradițional. În vecinătatea sa se află de asemenea multe atracții turistice și pentru că nu am reușit să petrecem destul timp aici, cu siguranță vom reveni într-o viitoare vacanță pentru a descoperi în amănunt orașul.

Vă invităm să vizionați rezumatul celei de-a 5 zi din Maroc în următorul filmuleț:
Citește și alte articole interesante despre Spania: