Escapadă în Zanzibar – Guest Post by Mihaela Stan
După o petrecere pe cinste la nunta lor de anul trecut, Miha a venit la noi să o sfătuim unde să își petreacă luna de miere, iar după multe căutări și răzgândiri, a dat peste un alt blog care a făcut-o să se decidă să meargă în Zanzibar. Cum niciuna dintre noi nu a avut ocazia să viziteze această insulă paradisiacă, am rugat-o pe Miha, ca la întoarcere să scrie despre experiența lor în Zanzibar. Sperăm ca povestea ei să vă facă și pe voi să mergeți acolo. Pe noi cu siguranță ne-a convins.
Zanzibar este o insulă autonomă din estul Africii ce aparține de Tanzania, putându-se traversa din nord în sud, în 2 ore cu mașina.
Deși este o țară destul de săracă, oamenii sunt foarte prietenoși, mereu cu zâmbetul pe buze și plini de viață. Sloganul lor este Hakuna Matata (no worries), iar pe turiști îi salută întotdeauna cu Jambo! Limba lor este Swahilli însă o mare parte dintre ei cunosc limba engleză.
Moneda utilizată este Shillingul Tanzanian (TZS) iar 1 USD costă aproximativ 2290 TZS. Pentru a obține cel mai bun curs este important ca bancnota să fie fabricată după 2006 și să fie de 100 sau 50 dolari americani. Dacă aveți bancnote mai mărunte veți primi mai puțini TZS.
Zanzibarezii sunt musulmani așa că pe stradă bărbații sunt îmbrăcăți în blugi și cămăși viu colorate, iar în schimb femeile poartă haine specific religiei, rochii lungi și văl pe cap (hijab). Ceea ce m-a impresionat au fost copiii care la școală aveau uniforme, iar fetele de 5, 6 ani purtau văl. Trecând prin mai multe sate am observat că fiecare școală avea o culoare diferită la uniforme.
În Zanzibar totul se negociază începând de la fructele de pe marginea drumului și până la taxiul care se plătește în funcție de numărul de persoane. Deși nu sunt bună la negociat am început să mă obișnuiesc cu ideea și am obținut unele lucruri la mai bine de jumătate de preț.
Dar au și ei magazine de tip supermarket unde prețurile sunt afișate, însă la ei un magazin de acest tip este ca la noi un magazin alimentar de la colțul blocului. Am fost surprinși să găsim aici chipsuri, biscuiți, bomboane, înghețată, supă la plic și chiar sucuri.
Încă din avion ești anunțat să arunci în aeroport pungile de plastic altfel se dau amenzi. Tot ce cumperi din Zanzibar, inclusiv fructele le vei primi în pungi de hârtie sau în coșulețe din frunză de palmier.
Pole Pole (încet- încet) sunt cuvintele după care se ghidează în general zanzibarezii, așa că oriunde te pregătești să mergi, să ai în minte că ritmul lor este lent.
După nuntă toată lumea își dorește o lună de miere specială și extravaganță, deci așa am început cercetările pentru o destinație exotică. Însă ce am căutat eu a fost autenticitate. Nu mă regăsesc în acele excursii în care să stau în resort toată ziua și să mă plimb din cameră la plajă doar. Așa că citind despre toate destinațiile, am ajuns la blogul lui Ciprian (Zanzibarezul, cum își spune el), un român stabilit în Zanzibar de ceva vreme. Tot ce am citit pe blogul lui ne-a fost foarte util în călătorie, deci dacă doriți părerea unui localnic, site-ul său este un material bun de a începe.
Deși Zanzibar este o destinație în care poți merge tot timpul anului, noi am ales luna februarie pentru a vizita insula, deoarece în această perioadă la ei este vară. Pachetul de 9 nopți (bilete de avion+ cazare cu mic dejun, 860€ pers) l-am achiziționat de la Ciprian împreună cu 5 excursii pe insulă (160€ pers).
Compania cu care am zburat a fost Qatar Aiways pe ruta București – Doha – Zanzibar. Am avut o escală de 8 ore în Doha în care am făcut un tur al orașului de 3 ore.
DOHA
Până am ieșit din Aeroportul Internațional Hamad a trebuit să trecem prin mai multe controale însă a meritat așteptarea. În acest tur am oprit în mai multe locații:
În bazarul Souq Waqif, cel mai tradițional loc din Doha, am făcut o plimbare de 30 de minute și am reușit să parcurgem o singură stradă. Atmosfera era caldă și relaxată; oamenii stăteau la terase, iar bazarul era plin de magazine viu colorate.
A urmat o plimbare prin West Bay, orașul nou care acum 30 de ani nici nu exista. Se vede radical diferența de arhitectură între cele 2 zone ale orașului, cea nouă având blocuri înalte, șosele largi și multă verdeață.
Ultima oprire a fost pe insula artificiala The Pearl, construită pe mare, unde luxul și extravaganța domină.
ZANZIBAR
Ajunși în Zanzibar am coborât din avion și un val de căldură ne-a lovit în față; erau 30°C și se resimțeau ca 34°C. Aeroportul este foarte mic și simplu, ești ghidat de oameni care îți urează bun venit la fiecare 30 de secunde. Prima dată ni s-a luat temperatura cu un termometru digital cu laser. Apoi am completat un formular pentru viză și ne-am așezat la coadă la ghișeu. Deoarece România a avut colaborări cu Zanzibarul în trecut, ne-au rămas recunoscători și ca cetățean român nu plătești viza (100$ ar fi costat). În plus ai și întâietate la ghișee în aeroport.
Am ieșit din aeroport, iar în parcare ne aștepta Abdul, șoferul și noul nostru prieten. Am fost sfătuiți de Ciprian să ne schimbăm banii în afara aeroportului deoarece schimbul este mai bun. Noi am schimbat 500$ pentru 2 persoane.
CAZAREA
Ajunși în Bwejuu, Ciprian și echipa sa ne așteptau să ne instalăm. Resortul este foarte frumos și spațios, cu piscină și o terasă autentică unde poți să îți bei cafeaua în liniște. Am optat pentru camera de tip Queen foarte spațioasă cu aer condiționat, ventilator, seif și mini bar. Noi am stat la etaj, iar în fața camerei aveam o terasă de unde se vedea piscina. Din punctul meu de vedere serviciile au fost foarte bune, în fiecare zi se făcea curat în camera, iar mâncarea a fost delicioasă.
Ce să faci în Zanzi?
Dacă ajungi în Zanzibar un must do sunt excursiile prin care vezi toată insula, te conectezi cu oamenii și experimentezi lucruri unice. Este plăcut să stai la plajă și să te plimbi de la o terasă la alta, însă să faci acest lucru 10 zile pentru mine devine plictisitor. Așa că noi am combinat cele două lucruri și jumătate din concediu am explorat insula.
O altă încercare de-a noastă a fost discoteca de pe plajă cu localnicii. A fost o experiență mult mai plăcută decât ne imaginam, așa că am fost chiar de 2 ori la distracție (Discoteca Vuvuzela și Jambo). Pentru persoanele mai îndrăznețe recomand o astfel de experiență sau să mâncați într-un local tradițional.
Dansul tradițional al Masailor este foarte interesant și merită văzut. Am asistat la un astfel de ritual care ne-a lăsat puțin surprinși. Acest eveniment a fost organizat de un resort din Jambiani unde am luat cina, care costat 40$ masa pentru 2 persoane (aperitiv + fel principal).
Deși Masai nu sunt originari din Zanzibar, pe plaje dai de ei tot timpul, sunt prietenosi și deschiși, așa că nu ai cum să nu le afli povestea. Sunt mici negustori care își cară plasa cu suveniruri din zori și până seară și dacă vrei să cumperi ceva, sigur vei găsi ei.
Spice Tour
În trecut insula a fost numărul unul la exportul de condimente. Ajunși la ferma de condimente, un ghid foarte sociabil ne aștepta să ne prezinte, în stare naturală, plantele și fructele pe care noi le știm din magazine.
Am aflat multe lucruri interesante despre plante. De exemplu de ce pastaia de vanilie este așa scumpă: vanilia este o plantă parazită care se întinde ca și iedera, iar polenizarea se face manual de către cultivator. Dă rod doar o dată pe an și necesită multă muncă pentru a obține fructul. Am mai văzut piperul, cardamom, nucșoară, scorțișoară, lemon gras, cafea etc. Dintre fructe cele mai interesante mi s-a părut Jackfruit-ul, care nu cade din copac, crește până ajuge la dimensiuni uriașe și nu se mai poate susține.
Am avut și o demonstrație de cum se culeg nucile de cocos din copac. Nuca de cocos verde este considerată Coca Cola de Zanzibar fără chimicale!
După terminarea turului am avut o masă cu fructe, într-adevăr gustul nu se compară cu ceea ce avem noi în magazine. Ananasul și mango sunt mult mai aromate, bananele și grapefruit-ul sunt dulci, iar potocalele au coaja galbenă. De asemenea am avut și prânzul inclus, o masă tradițională cu orez, spanac, pește și un sos de roșii foarte gustos.
Jozani+The Rock + Plajă Michamvi
Pădurea Jozani este o pădure tropicală, cu plante exotice și umiditate înăbușitoare unde se găsesc maimuțele roșii originare din Zanzibar. De asemenea aici se găsește și pădurea de mangrove protejată de lege pentru că în trecut a fost exploatată datorită calității lemnului.
Faimosul restaurant The Rock este emblema Zanzibarului și dacă ajungi pe insulă, această excursie este un must do. În restaurant poți să ajungi doar în timpul refluxului, iar dacă vrei să iei masa trebuie să îți faci rezervare din timp. Noi am luat prânzul la un restaurant de pe plajă, dar am avut ca view oceanul albastru și coralul minunat pe care este construit restaurantul.
Aici am mâncat o porție de pui cu legume care a costat în jur de 8 $/ pers, Cola 2 $ și cidru Savana 4$.
După masă ajunși la plaja Michamvi ne-am relaxat și am privit apusul de pe plajă. Am avut o demonstrație din partea unor acrobați și foc de tabără. Aici pentru o nucă de cocos am plătit 3$ iar pentru o bere 5$.
Safari Blue
O excursie minunată cu barca până la insula Kwale, apoi o oprire la o lagună din apropiere pentru o baie răcoritoare. De asemenea am făcut puțin snorkeling și un popas pe o limbă de nisip in mijocul oceanului. Aici am fost așteptați cu o gustare de fructe delicioase.
Prânzul și băuturile au fost incluse și le-am luat pe insula insula Kwale. Masa a conținut fructe de mare, orez, sos și catofi prăjiți, iar băuturi am avut apă sau Cola. Tot aici am gustat delicioasa cafea cu cardamom.
Pe insula sunt tarabe cu suveniruri și pentru că pot să vândă doar câteva ore pe zi, când sunt turiști, aici poți negocia și obține cele mai bune prețuri pentru cadouri. Noi de aici ne-am cumpărat majoritatea suvenirurilor: 6$ pe o tunică, eșarfe cu 4$, magneți 2$ și statuete cu masai 5$.
Stone Town + Prison Island
Orașul Zanzibar (capitala) este împărțit în Stone Town (Swahili for “old town”) și New Town. Orașul vechi constă în cea mai mare parte dintr-un labirint de alei înguste, aliniate de case, magazine, bazaruri și moschei. Deoarece majoritatea străzilor sunt prea înguste pentru mașini, orașul este aglomerat de biciclete și motociclete.
Orașul are o serie de caracteristici distinctive, ca urmare a amestecării tradițiilor arabe, persane, indiene, europene și africane. Denumirea „Orașul de piatră” provine din utilizarea pietrei de coral ca principal material de construcție.
Cea mai cunoscută caracteristică a caselor din Zanzibar sunt ușile din lemn frumos decorate, cu sculpturi și basoreliefuri bogate. Se pot distinge două tipuri principale de uși: cele în stil indian au vârfurile rotunjite, în timp ce cele din stilul arab sunt dreptunghiulare.
Tot aici poți vizita casa unde a copilărit Freddie Mercury.
Am făcut și o scurtă plimbare prin piața de condimente din Stone Town renumită pentru diversitate. De aici am cumpărat condimente ca suveniruri la prețuri mult mai accesibile decât la Spice Tour (ex. 3 pungi de condiment asortate cu 2.5$, pungă de fructe de Baubab + cuișoare cu 5$ și păstaie de vanilie).
Prison Island
Prison Island se află la aproximativ 30 de minute cu barcă de Stone Town. Această insulă a fost mult timp locul unde erau ținuți închiși sclavii, dar nici un prizonier nu a fost adăpostit aici, în schimb, insula a fost folosită ca loc de carantină pentru epidemiile de febră galbenă. În 1919, guvernatorul britanic al Seychelles-ului a trimis un cadou sub formă de patru țestoase gigantice, care acum sunt protejate și sunt atracția insulei. Sanctuarul de țestoase Aldabra Giant este un must do, iar cea mai bătrână țestoasă are 194 de ani.
Întorși de pe Prison Island am ajuns direct în piața de noapte, care se ține în fiecare seară pe faleză. Aici găsești doar tarabe cu mâncare și fructe proaspete la prețuri accesibile.
Snorkeling Mnemba + Plajele din nord (Kendwa&Nungwi)
Insula Mnemba este insulă mică situată la aproximativ 3 km de coasta de nord-est, este insula privată lui Bill Gates, iar scufundările se fac doar în jurul ei . Aici am făcut pentru prima dată snorkeling, iar experiența a fost atât de minunată încât a devenit sportul meu preferat. Pești viu colorați care înotau în jurul nostru, steluțele de mare de pe fundul oceanului albastu, coralii casa atâtor vietăți marine, parcă priveam un tablou, dar totul era atât de real.
După o jumătate de zi de scufundări și o gustare cu fructe proaspete pe barcă ne-am îndreptat spre plajele din nord Kendwa & Nungwi. Când am ajus pe aceste plaje am observat diferența între nordul și sudul insulei. Aici erau foarte mulți turiști de toate vârstele, plajele erau commerciale, pline cu restaurante și hoteluri de lux. De asemena aici nu observai o mare diferența între flux și reflux. În Kendwa am luat prânzul la un restaurant pe plajă, unde pentru o masă am plătit aprox. 20$ 2 persoane. Tot aici soțul meu a găsit cele mai ieftine țigări la un magazine la colț de stradă, unde a plătit pentru un pachet 2$.
Nungwi în schimb m-a impresionat prin restaurantele făcute pe pilonii de lemn foarte înalți de unde am avut o vedere minunată la apus.
Plaja Jambiani + Kuza Cave+ Plaja Mtende (excursie opțională)
Plaja Mtende, localizată în sudul insulei, este un loc ascuns care se arată doar la reflux. Ca să ajungi pe plajă trebuie să mergi pe o cărare printre vegetația tropicală și apoi să coborî câteva scări spre paradis. Plaja este marginita de un zid imens, iar din loc în loc se zăresc câteva statui de coral sculptate de apă.
La baza peșterii Kuza se află o piscină cu cristale formată dintr-un râu subteran. Apa este rece, dar răcoritoare. Zona este un sanctuar pentru animale sălbatice pentru zeci de maimuțe, păsări, fluturi, așa că dacă sunteți în zonă nu ratați să descoperiți această bijuterie ascunsă în jungla tropicală din Jambiani.
Pe plajă Jambiani am petrecut ultima după-masă din excursia noastră. Am stat ore în șir în apă, uitându-ne la iubitorii de Kiteboarding care zburau printre valuri. Apa era la fel de caldă că și aerul, iar gândul că ne întoarcem la zăpadă de acasă ne-a făcut să profităm de ultimele ore pe plajă.
Must have în Zanzibar!
Crema de protecție 50 – soarele este așa de puternic încât poți să ai arsuri severe și oricum noi am reușit să ne bronzăm și cu crema 50, deci stay safe!
Autan Tropical – este cel mai recomandat în acea zonă – noi am folosit loțiunea și nu am avut nici o problemă cu țânțarii.
Echipament de snorkeling – se poate și închiria de acolo (aprox 2$-3$) însă noi ne-am cumpărat de acasă măștile de snorkeling care au meritat investiția.
Papuci de apă – în ocean se găsesc mulți arici care par foarte drăguți, dar nu îți dorești să te înțepe.
Pe lângă pachetul de zbor + cazare și excursii noi am mai cheltuit în cele 10 zile 700$ pentru 2 persoane (taxiuri, discoteci, mâncare, băutură, suveniruri, excursie suplimetara 35$, tips-uri)
Experiența din Zanzibar este de neuitat, locurile, cultura și tradițiile lor mi-au pătruns în suflet. Deși sunt foarte diferiți de noi orinde pe insulă am fost bine primiți și respectați. A fost cu siguranță alegerea perfectă pentru luna noastră de miere 🙂
Citește și alte articole interesante: