Cum bugetul e o parte importantă în planificarea oricărei călătorii, am încercat să sumarizez cât mai concis cheltuielile pe care le-am avut în vacanța din Zanzibar, la început de an 2021.

Bineînțeles că în cazul unei călătorii așa îndepărtate, biletele de avion reprezintă o bună parte din costul vacanței. Când să cauți bilete? Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Dar ținând cont de situația actuală cu epidemia de Covid, îți vine să fii totuși mai precaut. Noi văzusem o ofertă la KLM la sfârșitul lunii noiembrie, bilete la 590€, cu plecare din București. O altă variantă era plecarea din Budapesta, prețul biletelor de acolo fiind chiar mai mic. Până ne-am hotărât noi însă, am ratat oferta și prețul crescuse mult. Nici la Qatar Airways nu am găsit bilete la preț ok, așa ca am hotărât să așteptăm și să mai urmărim prețurile. Într-un final, după multe frământări și după ce la un moment dat chiar renunțasem la gândul de a mai merge, am găsit o variantă de plecare cu Ethiopian Airlines. Așadar:

  • bilete de avion Ethiopian Airlines Paris – Zanzibar – Roma – 472€
  • bilete de avion Tarom București – Paris, Roma – București – 165€

Toate biletele de avion au costat deci în total 637€. Un preț bun aș zice, având în vedere că le-am luat cu 2 saptămâni înainte de plecare.

Odată ajunși pe insula mirodeniilor, găsești prețuri pentru toate buzunarele, atât la cazări, cât și la mâncare/băutură.

Cazări

În afară de cazarea din Stone Town, centrul vechi al orașului Zanzibar City, unde am stat la hotel, am ales cazări la un fel de pensiuni. Vei găsi multe din acestea, peste tot pe insulă. Ne-au plăcut toate foarte mult, pentru că au doar câteva camere, sunt mai liniștite și mai rustice. În general, prețurile la cazări sunt mai mari în partea de nord a insulei (zonele Nungwi și Kendwa), care e cea mai cautată și aglomerată zona de pe insulă. Aș zice ca pe bună dreptate, pentru că aici, spre deosebire de coasta de est, refluxul nu e foarte pronunțat, poți face baie cât e ziua de lungă, iar apa oceanului are aici culoarea aia azurie de îți ia ochii 😛

Unde am stat deci:

Stone Town – 1 noapte la Tembo Hotel: un hotel frumos, cu ieșire la plajă. Are 2 piscine, restaurant propriu și este situat în buricul târgului, de aici poți ajunge pe jos la toate punctele de interes din centrul vechi. Camerele au aer condiționat. La bar cel puțin, nu se servește alcool. De restaurant nu știu.

Cost: 32€/noapte, cameră dublă cu mic dejun.

Ne-am mutat apoi în Nungwi, în nordul insulei, la pensiunea Pasha. Situată la 2 minute de mers pe jos de plajă, e o mică oază de liniște și verdeață. Au o mini piscină unde te poți răcori și un fel de lounge cu canapele și bar. Camerele sunt spațioase și au ventilator de tavan. Aici am conviețuit și cu o șopârliță în cameră 🙂 acestea se găsesc peste tot aici, mai ales în zonele rurale. Am încercat să o scoatem din cameră, însă nu am reușit :)) așa că am acceptat-o pe ea, ea pe noi și nu am avut probleme. Sunt total inofensive și te scapă și de insectele din cameră. Pe aici își face veacul și o maimuță simpatică, care ne vizita în fiecare zi.

Cost: 230€/4 nopți, cameră dubla cu mic dejun.

Ne-am mutat din nou apoi pe partea de est a insulei, în Kiwengwa, la pensiunea Simba unde am stat 2 nopți. Aceasta este situată chiar pe plajă, cum ieși din cameră, ești cu picioarele în nisip 🙂 proprietarii pensiunii sunt italieni. Ulterior am aflat ca majoritatea cazărilor din această zonă sunt deținute de italieni, aceștia fiind printre primii străini care au început să vină în scopuri turistice în Zanzibar, acum vreo 30 de ani. A fost cea mai rustică dintre cazările noastre, acoperișurile fiind făcute din stuf, ferestrele nu au sticlă, dar au priveliște direct la ocean.

Cost: 124€/2 nopți, cameră dublă cu mic dejun.

Ultimele 2 nopți le-am petrecut la pensiunea La Base, tot în Kiwengwa. Situată într-un decor verde, a fost mult mai modernă ca și amenajare decât Simba. Cu niște geamuri cât tot peretele la intrare, aer condiționat, baie modernă și obiecte de toaletă (săpun, gel de duș, șampon). Nu e situată pe plajă, dar e foarte aproape, la vreo 3 minute de mers pe jos. Locul de luat micul dejun era însă pe plajă, cu un view fain.

Mâncare

Mâncarea de aici mie mi-a plăcut foarte mult, aș zice că e pe locul 2 până acum, după cea din Thailanda. Multitudinea de condimente care se folosește în bucătăria Swahili dau un gust extraordinar preparatelor, astfel că după ce ne-am întors acasă ni s-a parut fadă mâncarea noastra :))

După cum spuneam, găsești localuri la care poți mânca cu puțini bani, dar și restaurante cu prețuri de Europa de Vest. Noi am încercat și și, iar concluzia a fost clar în favoarea localurilor mai ieftine. Igiena și curățenia lasă în general mult de dorit în Zanzibar, astfel că multe localuri par dubioase și nu îți prea vine să mânânci la ele. Noi nu am avut însă nici o problemă peste tot pe unde am fost. Legat de alcool, fiind o zonă cu populație majoritar musulmană, nu vei găsi alcool în magazine. La terase / restaurante se servește cam peste tot bere, tării mai puțin. Noi am găsit doar în Nungwi niște localuri unde aveau. Kilimanjaro și Safari sunt berile locale.

Stone Town

Forodhani Night Market

Un food court în aer liber, care prinde viață în fiecare seară dupa ora 18. Foarte multe fructe de mare, pizza zanzibareză (care de fapt e un fel de plăcintă pe plită), sucuri de fructe de tot felul. Aici totul se negociază.

1 pizza zanzibareză – 1,5€
1 platou cu caracatiță, 2 frigărui de creveți, casava (un fel de cartof), chapati (un fel de clatită) și salată – 9€
1 pahar mare de suc de trestie de zahăr cu ghimbir – 1,5€

Restaurant Lukmaan – un local foarte popular în Stone Town unde merg atât turiști cât și localnici. Un fel de împinge tava, cu mâncare mereu proaspătă, foarte, foarte bună.

1 porție de orez cu condimente – 1€
Curry de vită – 2€
1 frigăruie de creveți cu salată – 2€
1 suc proaspăt de mango și ananas – 1€

Africa House – restaurant și hotel cu view de unde se vede fain apusul, 4€ berea :))

Nungwi

Waves Restaurant – local situat pe plajă, cu mese și scaune pe nisip. Mâncare ceva mai scumpă, dar bună.

1 platou cu fructe de mare inclusiv homar, orez, salată și cartofi prăjiți pentru 2 persoane – 15€
1 porție samosa (4 bucați) – 3,5€
1 bere – 2€

Mangi’s Beach Bar – local situat tot pe plajă, mai mereu plin.

1 cocktail – 3,5€
1 porție de samosa – 3,5€
1 supă de ceapă – 3€

Mama Afrika – o dugheană dubioasă cu mâncare super ieftină și excelentă, merită încercat.

1 pește prăjit întreg cu pilaf de orez, chapati, fasole – 2,5€
1 bere – 1,5€

Restaurant Cocoa – cele mai bune inele de calamar și curry de fructe de mare. Prețuri mici. Aici de exemplu nu se servește alcool deloc. Am băut în schimb niște smoothie-uri foarte bune.

1 porție de inele de calamar cu fasole și cartofi prăjiți – 4€
1 porție curry cu fructe de mare și orez – 4,5€

Kiwengwa

Restaurantul pensiunii Simba – aici am găsit pâine adevărată, ulei de măsline și grisine 😊)

1 porție de chapati cu ton, cremă de avocado și legume – 5,5€
1 suc de mango – 1€
1 bere – 4€

White Dream – restaurant cu specific italian. Mâncare scumpicea, gătită în stil european. Nu a fost rea, dar cam fără gust, în comparație cu mâncarea gătită în stil local :))

1 porție de caracatiță cu orez și salată – 12€
1 sticlă de Prosecco – 20€

În excursia Safari Blue am avut parte de cea mai copioasă masă dintre toate, un platou mare cu fructe de mare și pește, orez, cartofi prăjiți, salată. Un adevărat festin.

PingwePandu Ngozi, restaurant cu view la restaurantul The Rock 😛

1 porție de curry de fructe de mare – 7€
1 cola – 0,7€

Alte cumpăraturi:

3 magneți de frigider – 4€
1 cremă de plajă – 5,3€
1 bluză de in – 14€
1 sticlă de apă 2L – 0,7€
condimente – aici depinde câte pachete iei. Noi le-am luat din piața din Stone Town. 7 pachete de condimente și un săpun de iasomie – 10€
1 cartela de internet de 20GB, valabila 1 lună – 8€ / 10$
1 pereche de ochelari de soare – 7€

Noi am închiriat un mini van de 7 persoane pentru 9 zile – 296€, inclusiv permisul de conducere pentru Zanzibar.  Noi am apelat la Zanzibar Best Car Rental, o firma cu review-uri foarte bune, și nu am fost dezamăgiți. Am rezervat mașina dinainte prin Whatsapp și am plătit la fața locului, când am preluat mașina. Totul a decurs foarte simplu, nu am lăsat garanție, fără costuri ascunse. Au răspuns foarte prompt la mesaje, per total am fost super mulțumiți. Benzina costa ceva mai puțin de 1$ / L.

Excursii:

Tur ghidat în Stone Town – 16€ / 4 pers.
Prison Island – 33€ / 7 pers., cu pornire din Zanzibar City
Tur fermă de condimente – 10€/pers.  la Kidichi Spice Farm
Excursie cu barca + snorkeling pe lângă insula Mnemba – 20€/pers., cu pornire din Nungwi – rezervată la fața locului pe plajă în Nungwi
Safari Blue – 23€/pers., cu pornire din Fumba – excursia am rezervat-o în avans cu Zanzibar Guide
Pădurea Jozani – 10€/pers.

Bineînțeles că și prețurile excursiilor se negociază. Noi le-am negociat fără transportul de la cazări la obiective, deoarece aveam deja mașina închiriată. Dacă veți merge cu șofer, prețul va fi mai mare. Dacă vreți să rezervați excursii la fața locului, puteți cere recomandări la cazări, sigur vor știi să va îndrume către cineva.

Legat de dotările pe care le veți găsi la cazări, după cum am scris, nu toate au aer condiționat, numai dacă mergeți în resorturi. Pentru cei care sunt călduroși ca mine, poate fi destul de incomod, mai ales în perioada în care am fost noi, când e foarte cald iar noaptea temperatura scădea doar cu vreo 3 grade față de zi. Ventilatorul de tavan trebuia să îl lăsăm în funcțiune toată noaptea ca să fie suportabilă atmosfera în cameră, iar dimineața mă trezeam cu fața umflată de la cum bătea aerul pe mine. Pentru cei mai prietenoși cu căldura poate nu e la fel de incomod.

Ce să nu îți lipsească din bagaj:

  • crema de plajă cu factor de protecție 50. Soarele e extrem de puternic aici. Noi ne-am ars rău în primele zile.
  • spray de țânțari
  • adaptor de priză, în unele locuri nu sunt prize europene, doar tip UK
  • o mică trusă de medicamente

Dacă dorești, poți duce cu tine lucrușoare de care nu mai ai nevoie și pe care le poți da oamenilor, haine, încălțăminte, cosmetice, pixuri pentru copii (da, mulți copii ne-au întrebat de pixuri), jucării etc. .Noi am lăsat și niște mici obiecte de uz medical, fașe sterile, pansamente, plasturi, dezinfectant. Nu le da însă medicamente de uz specific, pentru diverse afecțiuni! Nu vor ști să le folosească și pot face mai mult rău decât bine.

Toate cheltuielile adunate au însumat 1.200€/persoana pe 10 zile petrecute în Zanzibar. Se poate și mai ieftin, se poate și muult mai scump. Eu zic ca e o suma foarte ok.