Cambogia

Pe urmele khmerilor

De cele mai multe ori, Cambogia nu e prima alegere pentru o vacanţă, fiind un popas în călătoria prin ţările învecinate (Thailanda sau Vietnam). Merită însă cu siguranţă să treci şi pe aici, dacă tot ai ajuns în acest colţ de lume. Deşi la o primă vedere nu are foarte multe atracţii turistice, în afara de complexul de temple Angkor Wat, Cambogia impresionează prin istoria sa bogată, pe alocuri zbuciumată şi tragică, şi simplitatea lucrurilor. Da, sărăcia şi mizeria te vor şoca şi impresiona în acelaşi timp, dar dacă pleci de acasă cu temele făcute şi ştii la ce să te aştepţi, şi totodată ai mintea deschisă spre nou, te vei adapta rapid şi vei ajunge să preţuieşti cu adevărat această ţară.

Cambogia este un regat. Capitala Phnom Penh şi oraşul Siem Reap sunt cele mai dezvoltate din ţară, turismul fiind aici una dintre industriile care aduc cei mai mulţi bani. Complexul de temple Angkor Wat este de departe cel mai cunoscut simbol al Cambogiei, acesta apărând inclusiv pe steagul ţării.

 

Când să mergi şi cum ajungi acolo

Clima este asemănătoare cu cea a Thailandei, pe alocuri cu umiditate mai redusă, astfel că cea mai bună perioadă pentru a vizita Cambogia este din noiembrie până în aprilie.

De regulă, nu vei găsi zboruri directe către Cambogia din Europa, astfel că va trebui să cauţi un zbor de legătură din ţările din apropiere (Thailanda, Vietnam, Malaezia etc.). Vei găsi destul de multe oferte la companiile low cost. Noi am zburat din Chiang Rai, via Bangkok, spre Siem Reap (N-V ţării) cu Air Asia. Există varianta şi de a merge cu autobuzul din Thailanda spre Cambogia, însă durează mult, iar drumurile din Cambogia sunt într-o stare destul de precară.

 Specificul locului

Cambogia are o istorie lungă, pornind de la imperiul Khmer, care prospera în sec XI-XII şi cuprindea părţi din Thailanda, Myanmar, Vietnam şi Malaezia de azi. De-a lungul vremii a fost apoi ocupată şi influenţată în mare măsură de ţările vestice, cu precădere de Franţa. După cel de-al Doilea Război Mondial, Cambogia şi-a dobândit independenţa, dar venirea la putere a comunismului şi mai apoi a Khmerilor Roşii a însemnat ani întregi de persecuţii pentru locuitorii ţării.

Efectele minelor anti-personal plantate cu mult timp în urmă se mai văd şi în ziua de azi, deoarece sunt multe încă neexplodate, care fac în continuare victime. Capitala Phnom Penh şi oraşul Siem Reap sunt zone sigure, însă e recomandat să nu te abaţi de la drumurile principale şi circulate, mai ales în zonele rurale.

Viza 

Similar cu Thailanda, şi în Cambogia se poate lua VOA (visa on arrival) de pe aeroport. Costă în jur de 30 USD şi are o valabilitate de 30 de zile. Costul se poate schimba fără anunţ prealabil, aşa că e bine să verifici acest lucru înainte să pleci.

Acte necesare:

  • Paşaport valabil 6 luni
  • Poză tip buletin
  • Formular pentru viză completat

Banii

În Cambogia circulă în paralel moneda locală Riel şi dolarul american ca monede de schimb. Poţi plăti direct în USD la orice comerciant, dar restul îl vei primi în Riel. Acesta are o valoare de piaţă foarte mică. E recomandat să ai USD în bancnote mici la tine, ca să eviţi să te plimbi apoi cu teancuri de Rieli 😊.

 

Mâncarea

Deşi nu la fel de cunoscută precum cea din Thailanda învecinată, bucătăria khmeră are multe preparate foarte bune şi uşoare. Orezul e şi aici omniprezent şi gătit în multe feluri. Amok de peşte (Fish Amok) este probabil cel mai cunoscut preparat, fiind servit cu sos de curry, şofran, lemongrass şi învelit în frunză de banană. Mâncarea şi băuturile sunt în general ieftine, dar sunt şi locuri destul de scumpe, de ex. Pub Street în Siem Reap.

Vaccinări şi prevenţie

Nu e obligatoriu să te vaccinezi pentru a călători în Cambogia. Dacă vrei sa îţi iei totuşi o masură de protecţie în plus, e recomandat vaccinul pentru Hepatita A. Igiena nu e punctul forte în Cambogia. De asemenea, dacă plănuieşti să vizitezi zone mai izolate ale ţării, e bine să faci un tratament preventiv pentru malarie. Zonele turistice, cum sunt Siem Reap şi Phnom Penh sunt tratate împotriva ţânţarilor, riscul de malarie fiind aici mic.