Angkor Wat face parte din imensul parc arheologic Angkor, aflat la cca. 6 km nord de oraşul Siem Reap. Este cel mai cunoscut şi vizitat templu din complex şi din ţară, apărând inclusiv pe steagul Cambogiei. Face parte din patrimoniul mondial UNESCO din 1992, iar unii îl consideră a 8-a minune a lumii moderne.

Cea mai buna variantă de a explora complexul este să închiriezi un tuk-tuk pe o zi întreagă. Distanţele între temple nu sunt tocmai mici. De reţinut este că biletele de intrare în complex trebuie luate de la oficiul turistic de la ieşirea din Siem Reap. La faţa locului nu se vând bilete. Orice mijloc de transport ai închiria, şoferul va ştii unde să te ducă. Un bilet pe o zi costă ca. 37 USD, deşi, dacă vrei să o iei pe îndelete, o zi nu îţi va fi de ajuns. Noi am avut doar o zi la dispoziţie, aşa că am făcut totul pe repede-înainte.

Construcţia templului a început la jumătatea sec. 12, pe timpul imperiului Khmer, şi a durat aprox. 30 de ani. Templul a fost ridicat iniţial în cinstea zeului hindus Vishnu, fiind transformat către finalul sec. 13 în templu buddhist. Este folosit şi în ziua de azi ca loc de închinare pentru călugării buddhişti, aceştia putând fi văzuţi în mod regulat acolo. Templele au rămas neglijate timp de mai multe secole, deşi nu au fost niciodată abandonate complet. În anul 1860 naturalistul francez Henri Mouhot a vizitat templele în călătoria sa prin Cambogia. Notiţele lui despre temple au fost publicate în 1863 iar interesul şi popularitatea fără precedent pe care l-au avut în Europa, au făcut ca Henri Mouhot sa fie considerat cel care e redescoperit „oraşul pierdut Angkor”. Interesul pe care l-a stârnit atunci a adus mulţi europeni în zonă, care au început lucrările de restaurare a templelor.

Simbolism

Angkor Wat este o replică în miniatură a universului în piatră și reprezintă un model pământesc al lumii cosmice. Turnul central se ridică din centrul monumentului care simbolizează muntele mitic, Meru, situat în centrul universului. Cele cinci turnuri corespund vârfurilor lui Meru. Zidul exterior corespunde munților de la marginea lumii, iar șanțurile din jur reprezintă oceanele de dincolo de ei.

 

Templul este constituit din mai multe secţiuni separate, conectate între ele prin scări, podeţe şi alte căi de acces. Te poţi plimba liber prin zonă, însă cel mai bine e să fii însoţit de un ghid local, care îţi poate povesti mai în detaliu despre fiecare parte a templului şi despre semnificaţiile basoreliefurilor şi picturilor de pe ziduri. Multe dintre ele au o poveste foarte interesantă, cum este gravura Facerii Lumii, despre care nu ai afla ce înseamnă, daca nu îţi explică cineva.

Gravurile au fost iniţial pictate, dar odată cu trecerea timpului, vopseaua s-a şters astfel încat au rămas doar basoreliefurile.

 

De regulă, locul e aglomerat mai tot timpul, iar în unele zone (cum ar fi turnurile), poate intra doar un anumit numă de oameni odată, aşa că pregăteşte-te să stai la coadă. Ai grijă pe unde mergi şi nu te apropia prea mult de margini, mai ales la etajele superioare. O metodă inedită de a explora zona de sus, este să urci într-un balon cu aer cald. Mai ales la răsărit, priveliştea e deosebită. O tură cu balonul costă în jur de 100 USD/pers. şi durează cam 30 de minute.

Angkor Thom şi Ta Phrom

Vechiul oraş fortificat Angkor Thom, aflat la aprox. 2 km de Angkor Wat, a fost ultima capitală a regatului Khmer. Zidurile din care azi a rămas doar o parte, înconjurau o arie de formă pătrată, care adăpostea mai multe temple, reşedinţa regelui  şi alte clădiri. Zona era înconjurată de un canal de apărare (acum secat) cu crocodili, menit să apere oraşul de duşmani. În centrul oraşului se află impresionantul templu Bayon, care simboliza legătura între cer şi pământ. Caracteristica distinctivă a templului Bayon sunt multitudinea de chipuri în basorelief care se uită la tine din orice unghi.

Ultima noastră oprire a fost la templul Tha Phrom. Acesta arată cu totul diferit faţă de restul templelor din complex şi asta datorită faptului că nu a fost restaurat. În afară de unele defrişări şi stabilizări ale clădirilor, locul a fost păstrat aşa cum a fost găsit de arheologi. Zona este năpadită de multa vegetaţie iar copacii se pot vedea crescând printre ruine, ceea ce îi conferă un aer cu totul aparte. Ai impresia că păşeşti într-o altă lume. Nu degeaba a fost ales ca loc de filmare al filmului Tomb Raider.

Aflat la aprox. 1 km de Angkor Thom, Ta Phrom a fost construit cu scopul de a servi ca mânăstire şi universitate. După căderea imperiului Khmer în sec. 15, templul a fost în mare parte abandonat, iar când a fost redescoperit în sec. 20, s-a decis ca acesta să nu fie refăcut. Potecile, ca nişte labirinturi, te poartă către cele mai ascunse colţuri ale templului.

După cum spuneam, noi am avut doar o zi la dispoziţie pentru a vizita templele, recomandarea noastră ar fi să aloci măcar 2 zile pentru vizitare, pentru a prinde vibe-ul locului.