Început de martie și vremea încă nu dădea semne că vine primăvara. Unde să mai mergi în pandemie când ești sătul de atâta stat în casă, iar Clujul e tot închis? După ceva căutări am găsit o variantă de a merge la Domeniul Regilor în Ciurila. Mai fusesem acolo de multe ori, ba la restaurant, ba la spa, dar de când cu restricțiile, nu mai primeau oameni la bazin dacă nu erau cazați la ei. Deci nebunie curată: ești din Cluj și te cazezi la 15km de casă :))) Zis și făcut, vineri după muncă am plecat la spa pe weekend.

Complexul Domeniul Regilor din Ciurila este amplasat într-un cadru natural foarte frumos, departe de agitație. E locul potrivit dacă vrei să te relaxezi. Construcția are în jur de 16 camere și e din lemn, iar asta îți da senzația mai mult că ești la o cabană. Are și o terasă frumoasă afară, pe care am vizitat-o de multe ori în trecut, dar de data aceasta era închisă. Centrul său spa este în schimb deschis în această perioada și dispune de o piscină cu apă dulce încălzită de dimensiune 7x14m cu adâncime între 1,4-1,7m, dar și de o piscină cu apă sărată încălzită de dimensiune 8x4m și adâncime între 1,4-1,6m. În această perioada saunele erau închise. Apa a fost numai bună de bălăceala și ne-a plăcut.

Am primit o cameră frumoasă și curată la etajul 1 cu un balcon cu o panoramă minunată. Din nou, cred că vara e mult mult mai frumos aici când te poți bucura de tot ce îți oferă locul.

Mâncarea e chiar foarte bună la pensiune, fiind un loc unde deseori am mers să mâncăm în apropiere de Cluj. Cele mai multe produse provin din producție proprie și îți încânta papilele gustative. Eu am făcut o cură cu păstrăv și am ales să mănânc în fiecare seară acest preparat.

Bineînțeles că nu am putut să stăm doar într-un loc și am plecat sâmbătă la amiază într-o mică excursie în apropiere până la Cetatea Liteni. De la Domeniul Regilor până în satul Moara de Pădure sunt 24km. Am parcat mașina aproape de punctul de pe hartă unde spune că este o parcare pentru Cetatea Liteni. Sincer nu am văzut așa ceva și cred că oamenii au pus acest punct pe hartă pentru a identifica mai ușor de unde începe traseul spre cetate. Ca puncte de reper poți să te uiți după o casă galbenă, iar la intrare pe traseu, vei găsi și un mic indicator galben pe un copac.

Am început deci urcarea pe cărarea de lângă casă. După puțin timp vei ajunge într-un loc unde vei sta în cumpănă încotro e cărarea, așa că ia-o pe poteca din stânga și ține cursul râului să fie tot timpul în dreapta ta. După o plimbare scurtă prin pădure, vei ajunge la un platou unde ți se deschide în față Vârful Piatra Mare.

Drumul spre cetate e tot în stânga și vei mai avea încă puțin de urcat de aici. Urcarea până la ruinele fostei cetăți este destul de greoaie deoarece nu este nimic amenajat și va trebui să te cațeri pe diferite pietre și arbuști. De preferat ar fi să ai încălțăminte adecvată. Ajunși la cetate ne-am bucurat de priveliștea impresionantă ce te va lăsa fără cuvinte.

Istorie: Cetatea Liteni, cunoscută sub numele de Cetatea Lita sau Cetatea lui Gelu, este o cetate medievală ce se află la 3 km sud-vest de satul Liteni. Ea a fost ridicată pe o stâncă deasupra Văii Iara, aflată în lanțul muntos Muntele Mare în județul Cluj. A fost atestată documentar pentru prima dată, în anul 1324, sub numele „Castrum Leta”, având o istorie zbuciumată. În anul 1405 împăratul Sigismund de Luxemburg a dăruit cetatea orașului Cluj, iar mai târziu a împărțit moșiile cetății în trei părți. În 1456, Iancu de Hunedoara a dăruit cetatea verișoarei sale, fortăreața trecând apoi prin mâinile mai multor proprietari. Cetatea a fost grav avariată în 1562 în timpul unui asediu, când au explodat magaziile de pulbere aflate în subteran. Géczi János a fost cel care a făcut din nou locuibilă cetatea, după ce a dobândit drepturile în 1569. Descendenţii lui au locuit aici timp de un secol (până aproximativ în a doua jumătate a secolului al XVII-lea). Cetatea se presupune că a fost distrusă în timpul luptelor de eliberare ale curuților, dar nu există date precise asupra datei şi cauzelor abandonării definitive a cetăţii.

Traseul dus-întors are puțin peste 2km, este accesibil tuturor, dar îți recomand să ai echipament de drumeție. Împrejur mai poți face câteva drumeții mici dacă ai vreme și chef: până la Vârful Piatra Mare sau până la Stânca lui Ștefan, de unde vei avea o panoramă frumoasă asupra cetății. Noi nu am urcat până acolo dar cu siguranță vom reveni aici.

Ne-am întors rapid la pensiune, unde după o masă copioasă, ne-am bălăcit din nou în apă și ne-am relaxat. A fost un weekend frumos petrecut în apropiere de oraș și recomand această zonă, mai ales pentru cei ce vin în vizită în județul Cluj și își doresc o alternativă de cazare în apropierea orașului. Îți las în încheiere un apus superb văzut din satul Salicea. Sper că te-am convins!