Am ajuns să vizitez regiunea Puglia fără să știu prea multe despre ea înainte. Căutam o destinație de primăvară iar spre Bari erau foarte ieftine biletele de avion, așa că am zis ‚Bari it is’. Cu Italia oricum nu prea dai greș, oriunde ai merge, dar orașul fiind situat și la Marea Adriatică, deja mă vedeam delectându-mă cu niște fructe de mare, paste și un vin bun.

Am aterizat așadar într-o duminică la sfârșit de martie în Bari. De la aeroport pleacă autobuze regulat spre gara centrală din oraș. Pentru transportul cu autobuzul, ai două variante: compania AMTAB, companie locală de transport în comun. Un bilet costă 0,80€ iar călătoria durează între 40 și 60 de minute. A doua variantă este shuttle-busul Tempesta care circulă fără oprire între aeroport și gară, un bilet costă 4,15€, iar drumul durează cam 20-30 de minute. Stația de autobuz e imediat în afara aeroportului. Ai posibilitatea și de a merge cu trenul, asta fiind varianta cea mai scumpă de transport în comun, 5,00€/bilet.

Noi am ales însă taxi-ul pentru a ajunge mai repede la cazare, 22,00€ cursa până în centrul vechi. Fiind trei persoane, a fost cât de cât ok la preț. 

După ce luăm în primire apartamentul nostru, pornim la plimbare prin oraș. Trecem întâi prin Piazza Mercantile cu ale sale terase drăguțe. Ne îndreptăm apoi spre faleză, unde am avut un mic șoc când am văzut ce obiecte zăceau aruncate prin apă. De la cărucioare de copii, la scutere, anvelope și scânduri, toate astea nu ne lăsau o primă impresie foarte bună :)). Priveliștea asupra mării mai salva din peisaj. 

Micul port de ambarcațiuni era liniștit la ora după amiezii. Dimineața e forfotă mare aici, când vin bărcile încărcate cu pește proaspăt și alte bunătăți marine. 

Pornim apoi de-a lungul promenadei cu gândul de a ne urca în roata panoramică, din care se vede o bună parte din oraș și malul mării. Cât timp stăm la coadă, auzim încontinuu muzica lui Carla’s Dream din difuzoare :)) . Urcăm apoi în roată și ne bucurăm de un apus de soare la înălțime, la propriu. O tură durează cam 20 de minute, cost: 9,00€.

După lăsarea serii, orașul capătă alte nuanțe. Vechiul teatru Margherita pe lângă care ne plimbăm, este azi un muzeu și loc de desfășurare a diferite expoziții. Poziționarea sa lângă portul din Bari îi dă un farmec aparte.

 

Străzile sunt la ora asta mult mai animate. Italienii sunt cunoscuți pentru faptul că sunt mult mai activi seara decât în restul zilei.

Ne pierdem apoi printre străduțele din centru vechi și dăm peste un  mic restaurant aproape de cazarea noastră, unde ne facem damblaua cu paste și fructe de mare. Pe deasupra, ospătarul vorbea și puțină română (el fiind italian). Nota 10 din partea noastră.

După ce am mâncat pe săturate, profităm de faptul că multe magazine sunt deschise până seara târziu și oprim la o salumeria (un fel de băcănie specializată în comerțul cu diferite sortimente de salamuri și brânzeturi) și cumpărăm câteva ceva pentru micul dejun din următoarele zile și câteva sticle de vin. A fost prima dată când am încercat burrata, un tip de brânză moale. Sunt fan de atunci 😊.

 

Încheiem seara după câteva pahare bune de vin și voie bună.

A doua zi dimineață porneam spre gara centrală din oraș cu destinația Polignano a Mare. Din păcate nu am mai prea vizitat alte locuri din Bari în afară de centrul vechi, zilele fiindu-ne ocupate cu excursiile pe care le-am făcut și în alte orașe din Puglia. Ne întoarceam abia seara în Bari unde nu mai apucam să facem mare lucru. Cu toate aceastea, Bari ne-a lăsat o impresie bună per ansamblu. Orașul e destul de curat, față de ce auzisem despre zona de sud a Italiei și are o climă foarte blândă. Nu vei găsi aceleași mase de turiști ca în orașele populare din nordul Italiei, dar asta nu înseamnă că e neinteresant. Mie mi-a plăcut tocmai atmosfera mai liniștită. Regiunea Puglia e o destinație ideală pentru plajă și baie și mai ieftină decât zone deja cunoscute cu același relief stâncos al plajelor, cum e de exemplu Croația. Mi-aș dori de aceea, să revin și vara aici. 

Unde am mâncat în Bari

La Tana del Polpo – preparate din fructe de mare excelente, atmosferă faină, local nu foarte mare și destul de gălăgios. Dar până la urmă ești în Italia deci nu te poți aștepta la altceva :)).

L’Osteria del Borgo Antico – aici am mâncat în sfârșit o pizza bună în Italia 😛 personal, nu avusesem până atunci experiențe tare bune cu pizza în Italia. Pastele sunt într-adevăr cele mai bune, dar pizzei parcă îi lipsea ceva.

Spaghetteria Matiti Brown – paste ok, fructe de mare bune.

 

Unde ne-am cazat în Bari

More Apartments Il Ferrarese 2 (Old Town) – apartament luat prin AirBnb, situat în centrul vechi. Drăguț, curat, perfect pentru 3 persoane, câte am fost noi. Costuri pentru 3 nopți/3 persoane: 178€/apartament.

 

Te invităm să îl urmărești în video-ul de mai jos, și nu numai, și pe prietenul nostru călător de la TravelandTellno1, care ne prezintă orașul Bari ‘în mișcare’. Clipul e pe engleză, dar cu siguranță îl vei putea urmări foarte ușor 🙂 

Arrivederci!

Citește și alte articole interesante: