Înainte să pornesc în călătorie într-o ţară în care nu am mai fost, mă documentez şi în ceea ce priveşte obiceiurile în ţara respectivă. Mai ales dacă e o destinaţie în afara Europei, sunt şanse bune să dai peste o cultură foarte diferită. Pentru că până la urmă diversitatea e ceea ce transformă călătoriile în experienţe atât de frumoase, e bine să ştii la ce să te aştepţi în următoarea vacanţă. Mai jos regăseşti câteva lucruri pe care să le faci, dar mai ales pe care să NU le faci în Thailanda.
Descalţă-te la intrarea în temple şi în casele oamenilor

Picioarele sunt considerate de thailandezi (pe bună dreptate, de altfel) părţi murdare ale corpului. De aceea ei se descalţă la intrarea în casă sau chiar în unele magazine. Acelaşi lucru este aşteptat şi din partea turiştilor. La intrarea în temple şi locuri religioase e obligatoriu să faci asta, altfel nu vei fi lăsat să intri. Ştiu, s-ar putea sa ţi se pară neigienică practica asta. Ia-ţi cu tine o pereche de şosete pe care să le porţi în temple, dacă te simţi inconfortabil în picioarele goale.

 

Îmbracă-te decent

Thailandezii sunt destul de conservatori, mai ales cei în vârstă. S-ar putea să te alegi cu nişte priviri nu tare agreabile. Bineînţeles, nimeni nu se aşteaptă să umbli în pantaloni lungi şi bluze cu mânecă lungă, mai ales ca e foarte cald. Dar pantalonii foarte scurţi şi maieuri foarte decoltate nu sunt foarte agreate. În temple nu este oricum acceptată genul ăsta de îmbrăcăminte, trebuie sa ai genunchii şi umerii acoperiţi.

Învaţă câteva expresii în thailandeză

Deşi thailandezii sunt foarte primitori cu turiştii, limba engleză nu e punctul lor forte. Evident că nu se aşteaptă să le vorbeşti limba, dar dacă încerci să spui câteva cuvinte în thai, se vor deschide şi mai mult către tine. Iată câteva expresii folositoare:

Bună! (dacă eşti bărbat) – sa-wat-dii, khráp
Bună! (dacă eşti femeie) – sa-wat-dii, khâ
Cât costă? – nîi thâo rài?
Mă scuzaţi – kho thot
Mulţumesc! (către un bărbat/către o femeie) – kob kun krub/ kaa

Extra-tip: printează adresele hotelurile în alfabetul thai. Deşi majoritatea înţeleg scrierea  europeană, se poate să îţi fie de folos.

 

Tratează călugării cu respect

Aceştia sunt deosebit de importanţi în credinţa buddhistă şi aceea sunt şi foarte respectaţi. Sunt uşor de reperat după mantia portocalie pe care o poartă. Ei nu au voie să aibă venituri din niciun fel de activitate, astfel că se bazează mult pe darurile oferite de oameni. Poţi şi tu să le oferi mici daruri, întreabă la hotelul unde stai sau pe localnici ce ar fi mai bine să le oferi. Mulţi poartă la ei un fel de bol în care poţi aşeza diverse lucruri. Femeile însă trebuie sa pună darurile în faţa călugarului şi nu să îl dea direct. Ei nu au voie să atingă femeile, nici măcar accidental, astfel că vor refuza orice formă de a primi daruri prin care s-ar putea să le atingă. Dacă vreun călugăr îţi va cere bani, e o escrocherie. Ei nu ai voie sa mânuiască bani, deci probabil e un impostor care doar vrea să profite de tine.

Zâmbeşte! 😊

Doar eşti în ţara zâmbetelor. O sa vezi că thailandezii sunt aproape mereu zâmbitori. Asta nu înseamnă neapărat că sunt mereu fericiţi. Ei se exprimă prin zâmbet în diverse situaţii, de la veselie, la jenă, zâmbesc dacă nu ştiu ceva, dacă îşi cer scuze, dacă îţi mulţumesc etc. Oricum ar fi, returnează gestul tot cu un zâmbet.

 

Ce să NU faci

Să nu arăţi respect faţă de familia regală

Aceasta e foarte iubită de thailandezi şi orice gest sau afirmaţie făcute, care le poate leza imaginea nu numai că nu le place, dar te poate duce chiar şi la închisoare. Turiştii nu fac excepţie de la regulă. De ex. dacă critici familia regală, dacă îţi faci poze cu portretul regelui în ipostaze care pot fi considerate indecente, acestea îţi pot aduce probleme. Mai bine te abţii 😊

Nu fi foarte afectuos cu cineva în public – după cum spuneam mai sus, thailandezilor nu le plac astfel de lucruri. Te poţi ţine de mână cu cineva etc., nu e ca şi cum eşti într-o ţară musulmană, dar fi decent.

Nu atinge pe cineva pe cap, nici măcar copiii – este văzut ca un gest foarte nerespectuos, capul fiind considerată cea mai importantă parte a corpului. Dacă ai făcut asta şi doar accidental, cere-ţi scuze şi apoi continuă-ţi respectuos drumul.

 Nu transporta obiecte sau pachete de la necunoscuţi! 

Nu puţini sunt cei care s-au trezit că diverse pachete, obiecte de decor, suveniruri pe care le transportau pentru alţii conţineau droguri, fără ca ei să ştie asta. Legea thailandeză privind drogurile e foarte severă şi infracţiunile legate de droguri se pedepsesc inclusiv cu pedeapsa capitală. E greu de dovedit că ţi s-a înscenat toată treaba, plus că autorităţile thai nu sunt prea interesate să facă astfel de cercetări. Ambasada sau alte instituţii consulare nu prea au cum să te ajute.

Nu cumpăra excursii care implică a călări elefanţi sau show-uri cu elefanţi

Asta e mai mult o recomandare personală. Îţi spun din experienţă, după ce am fost la un show cu elefanţi care ne-a lăsat un gust foarte amar. Nu ştiam exact la ce să ne aşteptam când am rezervat excursia. O sa găseşti multe oferte care implică activităţi cu elefanţi. Majoritatea însă sunt trataţi foarte rău, se vedea că au cicatrici de la diverse metode de a-i dresa, unii erau prost hraniţi şi în general nu arătau că o duc deloc bine. Genul ăsta de activităţi nu sunt ilegale, ba chiar sunt foarte căutate. Cum sunt şi cele cu tigri. Sunt foarte populare pozele cu tigri. Aceştia sunt însă sedaţi aproape în continuu pentru ca lumea să se poată apropia de ei, altfel, evident că nu ar putea face asta.