Am lăsat ce e mai bun pentru sfârșit, astfel că în ultima zi în Eje Cafetero am vizitat o plantație de cafea. Am negociat la hotel o mașină care să ne ducă până la Finca Don Elias. Cost mașină 35.000COP (8 Euro) pentru toți șase.
Ajunși în Salento , ne-am dat seama că alegerea unei ferme de cafea pentru a afla totul despre această comoară neagră va fi dificilă. Există câteva opțiuni și, în funcție de cine întrebați, vă recomandă una sau alta. Am optat în cele din urmă pentru această plantație pentru că ni s-a părut mai autentică din ce am văzut online și ne-a plăcut foarte mult că am fost întâmpinați chiar de proprietarul plantației, domnul Elias. În prezent probabilitatea de a-l vedea pe Don Elias la fermă este foarte mică, pentru că este deja pensionar, iar tururile sunt de obicei ținute de alți membrii ai familiei. Nu am vrut să mergem la ceva turistic și mare, preferând să alegem un loc mai rustic și să încurajăm producătorii locali mai mici. Plus că aici nu trebuia să facem o programare propriu-zisă pentru vizita noastră. Singurul dezavantaj ar fi faptul că aici nu vei avea un tur în engleză. Ni s-a spus că dacă nu înțelegem, nepotul domnului Elias, Carlos, ne va ajuta cu câteva lucruri în engleză, dar noi nu am avut nevoie pentru că vorbea o spaniolă ce am înțeles-o cu toții fără probleme. Turul a fost foarte practic, durează aproximativ 1 oră, deoarece ferma nu este la fel de mare ca altele și poți afla rapid totul despre recoltarea și fabricarea cafelei.
Am mers pe diferite poteci înguste între tufișurile nesfârșite de cafea, de la cele mai tinere, până la cele mai în vârstă. Plantele de cafea au o durată de viață de 25 de ani, odată ce a trecut acest timp, nu o mai produc. La această fermă se smulge planta la 15 ani și se folosește pentru compost, pentru că după această vârstă calitatea cafelei scade. Nu numai că sunt atenți cu acest lucru, dar după primii 8 ani tund plantele complet, astfel încât plantele să redevină sănătoase și puternice.
La ferma Don Elias se cultivă trei tipuri de cafea: Arabica tradițională, Castillo și Colombia. Cafeaua lor este organică deoarece nu folosesc sulfați, pesticide sau substanțe chimice pentru a fertiliza sau trata pământul. În fiecare lună, se efectuează o inspecție pentru a verifica dacă tot solul său este lipsit de aceste substanțe. De asemenea, ei păstrează o distanță de siguranță față de fermele învecinate, pentru a nu-și contamina plantele cu produsele pe care le folosesc. Deci cafeaua lui Don Elias este 100% organică.
Tot la fermă am învățat despre permacultura, care constă în folosirea naturii însăși, a fructelor, copacilor, animalelor etc. pentru îngrijirea și lucrul pământului și pentru a face plantele să crească. Carlos ne-a a explicat că familia Elias cultivă și o gamă de fructe diferite, deoarece contribuie la bunăstarea generală a plantelor de cafea: bananerii ajută la umbrirea cafelei, yuca ajută la creșterea rădăcinilor, avocado ajută la compostarea pământului, iar mirosul dulce de plante de ananas și portocali atrage gândacii departe de tufele de cafea. De asemenea, ei mai plantează pomi fructiferi acizi (portocale, kiwi) pentru alcalinizarea solului. Astfel, rădăcinile acestor plante absorb acizii din sol și asigură ca solul și plantele de cafea să aibă un pH mai bazic și, în consecință, o aromă mai bună.
Odată cu recoltarea fructelor, boabele trebuie îndepărtate, iar pentru această se folosește o mașină. Apoi semințele care nu sunt în stare bună se aruncă, folosindu-se ca îngrășământ, iar cele care sunt bune se pun la uscat câteva zile. Odată uscată, pielea care continuă să le acopere este îndepărtată din nou, cu una mai fină decât cea anterioară. Și acum da, trecem la lucruri serioase: se prăjește. Pentru că până în acest moment bobul nu are nici culoarea, nici mirosul cafelei. Dar toate acestea se vor schimba după acea prăjirea lor care va face magia.
Apoi, am fost conduși la o masă mică de lemn, din nou pe veranda din fața casei, în timp ce Carlos pregătea marea finală: degustarea cafelei. Am primit să degustăm varianta simplă și tinto, varianta columbiană. „Tinto” este cel mai comun preparat de cafea din Columbia și înseamnă pur și simplu o cafea neagră lungă. Tinto-urile nu sunt în general puternice și sunt de obicei servite destul de dulci, cafeaua fiind îndulcită cu aguapanela, un sirop simplu făcut cu pulpă de trestie de zahăr. Nu a fost o varianta pe placul nostru acest tinto, dar sinceră să fiu, varianta simplă a fost dintre cafelele care ne-au plăcut cel mai mult în drumul nostru prin Columbia.
Însă un alt punct culminant al cartierului La Candelaria sunt străzile sale colorate, mărginite de graffiti. În ultimii ani, această zonă a devenit un loc popular pentru artiștii stradali, precum și pentru vizitatorii de muzee și teatru. Picturile murale vibrante se potrivesc bine cu potecile pietruite din epoca colonială și reflectă cultură diversă, dar tumultoasă a orașului. Cea mai colorată stradă este de departe Carrera 2 între Calle 12b și 12c.