Deoarece zborurile reprezintă cea mai mare parte a cheltuielilor de călătorie, găsirea unei oferte ieftine poate fi la fel de importantă ca găsirea destinației potrivite. La urma urmei, dacă un zbor este prea scump, nu plecați nicăieri – și astăzi vă vom ajuta să învățați cum să găsiți un zbor ieftin.

Aceștia sunt pașii pe care noi îi urmăm, iar dacă o să ii urmăriți și voi, nu veți mai fi niciodată acea persoană din avion care a plătit cel mai scump bilet.

Totul începe cu destinația și cu o hartă. Uită-te pe hartă și studiază bine unde anume se află destinația, ce aeroporturi există în apropiere, ce conexiuni (chiar și terestre) ai avea cu alte orașe.

În primul rând noi căutăm să vedem părerile altor turiști care au fost, cam cât au costat biletele, de unde anume le-au luat, cum au procedat. Apoi mai aruncăm o privire să vedem cât cer agențiile de turism pentru acea destinație ca să ne facem o idee cât costă acea destinație.

O dată stabilite criteriile de mai sus, trebuie să iei în considerare următoarele lucruri:

1. Înarmează-te cu răbdare

Ofertele bune nu apar de pe o zi pe alta decât dacă ești foarte noros sau bun în a căuta ofertele. Așa că înarmează-te cu răbdare și urmărește “tot ce mișcă” pe destinația aleasă.

2. Caută întotdeauna în secret

Cauți de ceva timp biletele, prețul a început să arate bine dar te-ai gândit să te mai uiți și zilele viitoare. Când cauți iar, observi că prețurile sunt în creștere pentru perioada aceea. Începi să te panichezi și nu înțelegi cum aceleași bilete acum o zi costau mai puțin. E foarte simplu: cookie-urile urmăresc căutările tale și le furnizează apoi informațiile companiilor aeriene. Ca să eviți acest lucru, încearcă să folosești mai des modul “incognito” al browser-ului. Acesta funcționează la fel ca o pagină de internet obișnuită, singură diferență fiind: cookie-urile sunt resetate de fiecare dată când deschideți din nou o fereastră incognito.

3. Rezervă din timp

Indiferent că vorbim de companii de linie (Tarom, Lufthansa, KLMAir France etc) sau că vorbim de companii low-cost (Wizz Air, Blue Air, Ryanair etc), planificarea călătoriei cu ceva timp înainte de plecarea propriu zisă îți asigură de cele mai multe ori cel mai bun preț. Prețul crește pe măsură ce se apropie data zborului. Există bineînțeles și variante last minute, dar nu poți tot timpul să te bazezi că exact pentru destinația aleasă de tine, o să fie în luna x, când vrei tu să mergi, prețul cel mai bun.  Cu câteva zile înainte de plecare, e posibil chiar să plătești mai mult la un low-cost decât la o companie de linie.

 

4. Fii flexibil cu datele şi orele de călătorie

Cu cât ești mai flexibil, cu atât va fi mai ușor să îți găsești biletele pe placul tău. Prețurile biletelor de avion variază în funcție de ziua săptămânii, de perioada din an și de sărbătorile viitoare, cum ar fi Crăciunul, Revelionul, Paștile sau Ziua României. August este o lună pentru concedii în Europa și toată lumea vrea să meargă undeva unde e cald în timpul iernii sau să călătorească când copiii sunt în vacanță.

Dacă vei zbura când toată lumea își dorește acest lucru, atunci vei plăti tarife mai mari. Încearcă să fii flexibil cu datele tale. Mai mult decât atât, este mai ieftin să zburați în mijlocul săptămânii decât într-un weekend, deoarece majoritatea oamenilor călătoresc în weekend, iar companiile aeriene își ridică prețurile atunci. Prețurile sunt, de asemenea, mai ieftine dacă zburați după o vacanță majoră. Zborurile dimineața devreme sau mai târziu sunt mai ieftine, deoarece mai puțini oameni vor să călătorească atunci (cine vrea să se trezească devreme ?!).

În general, se zice că zborurile de marți, miercuri și sâmbătă sunt tarifate mai accesibil, precum și zborurile cumpărate cu patru-șase săptămâni înainte de plecare teoretic au prețurile cele mai bune. Dar există multe mituri despre găsirea zborurilor ieftine. Cert e că veți salva cei mai mulți bani dacă zburați când nimeni altcineva nu zboară.

5. Fii flexibil cu destinaţiile

Dacă nu poți fi flexibil cu datele, cel puțin fii flexibil cu locul în care vrei să mergi. Cel mai bine este să le urmezi pe amândouă, dar dacă vrei să economisești bani pe un zbor, ar trebui cel puțin să faci una! Motoarele de căutare de tip meta search sunt concepute astfel încât să cauți foarte ușor în întreaga lume pentru a găsi cel mai ieftin bilet – nu mai trebuie să cauți manual. Vezi aici lista cu cele mai uzuale motoare de căutare.

6. Fii cu ochii-n patru şi urmăreşte ofertele

Abonează-te la newslettere, dă like-uri pe facebook, urmărește cât de des poți orice apare nou despre destinația mult dorită. Citește bloguri, întreabă prieteni, colegi, în caz că știi pe cineva care a fost în zonă. Informația este totul!

7. Cumpără zboruri din mai multe segmente

Mai ales dacă vrei să zbori pe distanțe mai lungi această practică împreună cu combinația low-cost și companie de linie dă de multe ori rezultate bune. Trebuie doar să fii atent la perioada de escală, daca trebuie să schimbi aeroportul, dacă e nevoie de viză pe aeroportul în care faci escală, precum și la bagajele acceptate de o companie sau de alta.

8. Zboară cu companii low-cost

Cu ani în urmă, dacă ai fi vrut să zbori între continente, ai fi fost blocat cu companiile aeriene tradiționale costisitoare. Asta nu mai este adevărat. Companiile aeriene low-cost deservesc acum numeroase rute pe distanțe lungi, ceea ce face posibil zborul în jurul lumii cu puțini bani. Norwegian Airlines îți permite să zbori între Europa și Bangkok pentru aproximativ 250 USD pe segment de zbor. AirAsia oferă oferte nebun de ieftine între Asia și Australia pentru mai puțin de 100 $ pe segment de zbor. Poți găsi chiar bilete de la Bangkok la Kuala Lumpur pentru 30 USD. Companiile aeriene din India și Orientul Mijlociu oferă zboruri ieftine pe întregul subcontinent și în Africa.

În America, există doar o mână de companii aeriene cu buget redus. Dar, în Europa și Asia, există mai multe, iar concurența a menținut prețurile scăzute. De multe ori, aceste companii aeriene low-cost oferă bilete pe care plătești doar taxele, prețul biletului în sine fiind chiar câțiva euro sau zero. Pe de altă parte companiile aeriene bugetare vor percepe taxe pentru bagaje, imprimarea biletului de îmbarcare, utilizarea unui card de credit și orice altceva care poate să îți scape. Asigură-te că adaugi în costul biletului și taxele pentru ca prețul să fie este mai mic decât un zbor cu o companie de linie.

Astfel poți zbura cea mai mare parte a drumului în jurul lumii cu o companie aeriană low-cost!

9. Agenţiile de turism

Contrar opiniei populare, agențiile de turism nu sunt (întotdeauna) înfometate după bani. De fapt, multe agenții de turism au contracte cu companiile aeriene care vă vor oferi oferte mai ieftine decât orice veți putea găsi online pe cont propriu. Acest lucru, totuși, nu înseamnă că ar trebui să intri într-o agenție de turism fără să-ți fi făcut temele. Trebuie doar să ai o idee despre cea mai ieftină rută, dată și destinație pentru a economisi timp. Vei ști, de asemenea, cât de ieftine poţi obține biletele, ceea ce înseamnă că e mai puțin probabil să te ducă de nas și să îţi ofere un preț mai mare. Majoritatea agenților de voiaj vor face o potrivire de preț dacă zborurile ieftine găsite de tine sunt mai ieftine decât zborurile pe care le au.

Agențiile de turism nu numai că au oferte mai bune (uneori), dar de multe ori dacă faceți rezervări prin intermediul lor, sunteți protejați puțin mai bine dacă ceva nu merge bine sau cel puțin nu trebuie să vă ocupați personal de problemele apărute.

10. Caută pe mai multe site-uri de specialitate

Dacă te bazezi pe un singur site pentru că o să prinzi reducerea care o aștepți de mult timp atunci poți aștepta mult și bine că aceasta se poate să nu apară deloc. Reține că motoarele de căutare nu sunt egale și că trebuie să cauți în cât mai multe locuri, pentru a te asigura că nu vei lasă nici “o piatră neîntoarsă”. Aruncă un ochi peste articolul nostru “Unde căutăm biletele ieftine de avion” și vezi site-urile specializate pe căutarea de bilete de avion ieftine.

SPOR LA CĂUTĂRI!